Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVNI AKTI

Oglasila se Agencija za zaštitu osobnih podataka o zakonitosti uvida u COVID potvrde: "Kada je proglašena epidemija…"

Covid potvrda - 1
Covid potvrda - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Covid potvrda - 3 Covid potvrda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šira primjena Covid potvrda - 1 Šira primjena Covid potvrda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Covid potvrda - 1 Galerija 1/3 >>
Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka priopćili su u utorak da je zakonit uvid u EU COVID potvrdu odnosno drugi odgovarajući dokaz prilikom ulaska u službene prostorije, pozvavši se pritom na više pravnih akata.

Agencija navodi da je Uredba 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u Hrvatskoj od 25. svibnja 2018.

Podsjeća da je u Hrvatskoj u primjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji određuje da se radi zaštite pučanstva od, između ostalog, bolesti COVID-19 poduzimaju mjere određene tim Zakonom i međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska stranka.

Zakonom je određeno da radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, između ostalog, i zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja ili druge potrebne mjere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVE MJERE I PROBLEMI Imaju više od 60.000 stanovnika i muku muče s punktovima za testiranje: "Nitko nas nije obavijestio, nemamo uvjeta!"

Pročitajte i ovo Groblje Mirogoj - 2 Udruga Posmrtna pripomoć Objavili nova pravila za posjet grobljima: Ograničen broj osoba, obavezno korištenje maski...

Nadalje, kada je proglašena epidemija zarazne bolesti na koju je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, odnosno epidemiju ili opasnost od nje, sigurnosne mjere može odlukom narediti i Stožer civilne zaštite, čije su odluke pod neposrednim nadzorom Vlade.

Dakle, predmetna Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavlja zakoniti pravni temelj jer je obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene