Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka priopćili su u utorak da je zakonit uvid u EU COVID potvrdu odnosno drugi odgovarajući dokaz prilikom ulaska u službene prostorije, pozvavši se pritom na više pravnih akata.

Galerija Covid potvrda - 3 Šira primjena Covid potvrda - 1 COVID potvrda, ilustracija +0 Covid potvrda - 1

Agencija navodi da je Uredba 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u Hrvatskoj od 25. svibnja 2018.

Podsjeća da je u Hrvatskoj u primjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji određuje da se radi zaštite pučanstva od, između ostalog, bolesti COVID-19 poduzimaju mjere određene tim Zakonom i međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska stranka.

Zakonom je određeno da radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, između ostalog, i zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja ili druge potrebne mjere.

Testiranje na koronavirus Imaju više od 60.000 stanovnika i muku muče s punktovima za testiranje: "Nitko nas nije obavijestio, nemamo uvjeta!"

Obilazak groblja na blagdan Svih svetih Objavili nova pravila za posjet grobljima: Ograničen broj osoba, obavezno korištenje maski...

Nadalje, kada je proglašena epidemija zarazne bolesti na koju je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, odnosno epidemiju ili opasnost od nje, sigurnosne mjere može odlukom narediti i Stožer civilne zaštite, čije su odluke pod neposrednim nadzorom Vlade.

Dakle, predmetna Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavlja zakoniti pravni temelj jer je obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju