Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trgovine otvorene prije 3 tjedna

Austrija provela istraživanje o zaraženima nakon popuštanja mjera: ''Novi val zaraze ne smije biti cunami''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo austrijsko ublažavanje ograničenja karantene prije tri tjedna, u kojemu su otvorene tisuće trgovina, nije izazvalo novi porast zaraženih, ali i nadalje je potreban oprez, rekao je austrijski ministar zdravstva u utorak.

Austrija je rano djelovala u borbi protiv pandemije zatvorivši prije sedam tjedana barove, restorane, škole, kazališta, trgovine koje nisu nužne i ostala mjesta okupljanja. To je pomoglo da se dnevni broj zaraženih snizi na manje od 1 posto i da broj umrlih od koronavirusa ostane relativno nizak, s dosad prijavljenih 606 smrtnih slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna popuštaju mjere Detaljan kalendar otvaranja: Pogledajte kad počinju raditi krojači, šoping-centri, restorani, kad će matura... Andrej Plenković na sjednici Vlade u tri faze Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće

Na temelju tih brojki Austrija je 14. travnja kao jedna od prvih u Europi ublažila karantenu, ponovno otvorila trgovine alatom i vrtne centre, kao i trgovine do 400 četvornih metara.

"Sada možemo vrlo dobro razmotriti i procijeniti učinke 14. travnja i dana nakon toga. Oni pokazuju da je prvi korak otvaranja izvrsno prošao", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober na konferenciji za novinare.

Nema naznaka o osjetnom porastu

"Nemamo naznaka o osjetnom porastu u pojedinim područjima. Situacija je vrlo, vrlo stalna, vrlo, vrlo stabilna, i to je zaista vrlo, vrlo pozitivna, dobra situacija", rekao je. Dnevni porast novozaraženih iznosi 0,2 %, dodao je.

Trenutačni podaci ne odražavaju utjecaj nedavna novog ublažavanja mjera od 1. svibnja, kada je dopušteno ponovno otvaranje frizerskih salona i drugih pružatelja usluga na više od 400 četvornih metara.

Pozvali građane na oprez

Planirani su novi koraci, pa bi se ovaj mjesec ponovno trebali otvoriti restorani, barovi, muzeji i hoteli. Anschober i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvali su građane da i dalje paze na fizičko distanciranje i na zahtjev da se u trgovinama, javnom prijevozu i u nekim vladinim zgradama nose zaštitne maske. "Osobna odgovornost i disciplina i dalje su najvažniji jer mogući novi val (zaraze) ne smije biti cunami", rekao je Nehammer.

S obzirom na neizvjesnost glede razvoja pandemije, ministar financija Gernot Bluemel rekao je da vjerojatno neće biti moguće procijeniti njezin učinak na gospodarstvo do jeseni. "Trenutačno je jasno samo jedno: da nije ništa jasno i da se situacija mora svaki dan ponovno procjenjivati. I bez obzira na to na kojim se brojkama proračun sada temelji, to se neće održati", naglasio je Bluemel u izjavi. On je pozvao zastupnike da odobre njegov sad već zastarjeli proračun kako bi ministarstva bila primjereno financirana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene