Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li prerano?

U Europi počelo ublažavanje mjera: Danska otvorila vrtiće, mnogi roditelji nezadovoljni

Popuštanje mjera u Europi - 3
Popuštanje mjera u Europi - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Popuštanje mjera u Europi - 1 Popuštanje mjera u Europi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Popuštanje mjera u Europi - 3 Popuštanje mjera u Europi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Popuštanje mjera u Europi - 2 Popuštanje mjera u Europi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Popuštanje mjera u Europi - 4 Galerija 1/4 >>
Korak po korak u nekim zemljama Europe počelo je ili se planira postupno ublažavanje restrikcija. Nigdje se ne ukida sve odjednom, i svuda ostaju na snazi stroge mjere održavanja distance i provođenja higijene.

U Uniji je desetak zemalja najavilo ili već ublažilo restrikcije. Njemačka za dvadesetak dana kreće s postupnim početkom nastave, a Danska je prva zemlja u Europi koja je otvorila jaslice, vrtiće i počela s nastavom u nižim razredima osnovne škole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon više od 18 mjeseci Zaokret u pet zemalja, mijenjaju pristup epidemiji, pa će živjeti s COVID-om: "Loša vijest je da virus nikad neće nestati" Slika nije dostupna Treći val zaraze Europske zemlje bore se svaka na svoj način: Neke popuštaju mjere, neke uvode policijski sat, a neke obavezne testove za učenike

Nisu svi vrtići otvoreni, niti se održava nastava za sve niže razrede, moraju se zadovoljiti strogi uvjeti. Stolovi moraju biti udaljeni najmanje dva metra, u grupi ne smije biti više od petero djece. No, unatoč mjerama zaštite mnogi Danci svoju djecu ne žele voditi u vrtiće i škole. ''Ostaju kod kuće jer stanje u vrtićima prije izbijanja zaraze COVIDOM-19, nije bilo dobro, a mislim da su uvjeti sada još gori'', kaže majka dvoje djece Nonne Behrsin Hansen.

Znanstvenici donose preporuke, političari odluke. ''Naš posao kao vlade nije voditi se interesima određenih grupa, već pronaći uravnoteženo rješenje koje je dobro i u pogledu zdravlja, a koje i pruža bolje uvjete kada je u pitanju poslovanje'', pojašnjava danska premijerka Mette Frederiksen.

Jesu li mjere ublažene prerano?

Pritisak je sa svih strana, a raste i kada jedna zemlja ublaži restrikcije. Prva je to učinila Austrija. Otvorene su manje trgovine, vrtni centri i trgovine s građevinskom opremom. U frizerski salon moći će se početkom sljedećeg mjeseca, a u restorane i kafiće postupno za mjesec dana.

Dio građana koji je počeo raditi strahuje da je prvi korak ka normalizaciji učinjen prerano.''Vjerojatno će reći: "U redu, dali smo priliku trgovinama da budu otvorene dva tjedna, ali nažalost, moramo.... Mislim na Singapur, i oni su otvorili na dva tjedna nakon karantene i opet morali sve zatvoriti'', smatra Guenther Koebl, vlasnik trgovine u Beču. 

Mnogo se toga mora uzeti u obzir, budući broj infekcija, smrtnih slučajeva, nezaposlenost, siromaštvo, raspoloženje javnosti. ''Nismo dobili ni eura pomoći države tako da smo u ozbiljnim teškoćama. Imamo mnogo troškova koji se gomilaju, a u blagajni ništa od 10. ožujka'', kaže Camilla Cocchi, vlasnica trgovine dječjom robom u Rimu.

Češka ima plan u pet faza. Najprije i to za pet dana otvaraju se tržnice i obrtničke radnje. Istodobno, s obzirom na velik broj zahtjeva, bit će dopuštene svadbe sa sudjelovanjem do 10 ljudi.

Tri kriterija za ukidanje mjera

Da mjere ne mogu trajati vječno, znaju i u Briselu. Odluku kada i koje ukidati donosi svaka država za sebe, ali trebaju se temeljiti na tri kriterija.

Prvi je epidemiološki, što znači da širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizirano. Drugi kriterij je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, a treći je sposobnost praćenja zaraze, što uključuje i masovno testiranje. ''Ovo nije signal da se od sada mogu ukinuti mjere zatvaranja i zadržavanja, već je namjera pružanje okvira za odluku država članica'', kaže predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

U niti jednoj državi u kojoj se mjere ublažavaju ili se planiraju ublažiti, to ne znači da se život vraća na staro. Ostaje na snazi fizička distanciranost, zabrane okupljanja, putovanja. Svi planirani datumi, ne znače da će se mjere tada i ublažiti s obzirom na rizik od drugog vala zaraze

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene