Koronavirus u Australiji
Koronavirus u Australiji Foto: Afp

U australskoj državi Victoriji u nedjelju je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti su uvele noćni policijski sat kao do sada najtežu mjeru u borbi protiv širenja koronavirusa.


Premijer Victorije Daniel Andrews kazao je da će u okviru novih ograničenja koja će se primjenjivati šest tjedana - do polovice rujna samo jedan član kućanstva smjeti tijekom dana u nabavku najpotrebnijih namirnica.

Vezani članci Pileće meso u trgovinama, ilustracija Pronašli koronavirus u zamrznutim pilećim krilcima: Uvezli ih iz jedne od najpogođenijih zemalja Prosvjed protiv zabrane pušenja u Španjolskoj, ilustracija Zabranili pušenje na terasama kafića zbog širenja koronavirusa: "Otpuhivanje dima širi kapljice, a i pušač skida masku..."

Stanovnici Melbournea neće se smjeti udaljavati od kuće više od pet kilometara, a sužen je broj razloga za napuštanje domova. Na vježbanje na otvorenom smjet će izlaziti jednom dnevno.

Nakon prvotnih uspjeha u suzbijanju epidemije, kad je Australija imala mnogo manje slučajeva COVID-19 u odnosu na druge zemlje, sada kad se bolest počela ubrzano širiti ima oko 17.000 oboljelih uz 200 umrlih.

Najveći broj novih slučajeva bilježi se u državi Victoriji u proteklih nekoliko tjedana pa su se početkom srpnja počele uvoditi mjere ograničenja.

U nedjelju u Victoriji je zabilježen 671 novi slučaj zaraze koronavirusom i sedam preminulih. Sada je ukupno u toj državi oboljelih 11.557, a preminule su 123 osobe.

Andrews je kazao da dosadašnje mjere ograničavanja širenja virusa djeluju no presporo. "Moramo učiniti više. Moramo ići snažnije. To je jedini način da prijeđemo na drugu stranu", kazao je Andrews na konferenciji za novinare.