Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blizu vrhunca novog vala

Imaju najveći broj dnevno zaraženih na svijetu: "Vidimo epidemiju necijepljenih među mladima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija se vjerojatno približila vrhuncu vala zbog omikron varijante koronavirusa, rekle su vlasti u subotu, ali su upozorile da će se dnevni broj zaraženih zadržati blizu rekordnih razina "sljedećih nekoliko tjedana" nakon što je četvrti dan zaredom prijavljeno više od 100.000 slučajeva.

Australija je prethodno ograničila širenje virusa oštrim restrikcijama, a sada bilježi rekordne brojke i ima najveći broj dnevno zaraženih na svijetu.

Većina zemlje je usvojila strategiju života s virusom, nakon što je postignuta visoka stopa procijepljenosti.

Više od 1,2 milijuna slučajeva zabilježeno je ove godine, dok je u 2020. i 2021. ukupno bilo 200 tisuća slučajeva

"Još nismo završili s tim i mislim da će još uvijek biti velik broj dijagnosticiranih slučajeva u Australiji tijekom sljedećih nekoliko tjedana", rekao je glavni zdravstveni savjetnik australske vlade Paull Kelly novinarima.

Međutim, kretanje zaraze u nekim saveznim državama "navodi me na uvjerenje da smo blizu vrhunca ovog vala u smislu slučajeva", rekao je.

Broj zaraženih se smanjio u posljednja tri dana, dok je porast hospitalizacija u najteže pogođenom Novom Južnom Walesu, najmnogoljudnijoj australskoj državi, blago usporen, pokazuju službeni podaci.

Pročitajte i ovo Koronavirus - ilustracija - 5 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Na PCR-u otkriveno gotovo 9000 zaraženih, doznali smo i koliko je pozitivnih na BAT-u. Rekord danas bilježi i Zagreb

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U FRANCUSKOJ Nova pravila stupila na snagu: Prestaje važiti ogroman broj COVID potvrda, pravo na njih imat će samo oni koji su primili tri doze cjepiva

Većina država bori se s rekordnim hospitalizacijama, a vlasti kažu da necijepljeni mlađi ljudi čine "značajan broj" hospitaliziranih u Australiji.

"Vidimo epidemiju necijepljenih među mladima, to vidimo i na prijemima na intenzivnu njegu", rekao je Kelly.

Australija je među zemljama s najvećim udjelom cijepljenih protiv COVID-19. Više od 92 posto Australaca starijih od 16 primilo je dvije doze cjepiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene