Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo upozorenje iz WHO-a

Koje je podrijetlo COVID-a 19? Procurili detalji povjerljivog izvješća koje je Biden tražio od tajnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće koje je američki predsjednik Joe Biden zatražio od svojih obavještajnih službi o podrijetlu COVID-a ne daje konačan odgovor na to osjetljivo pitanje, objavili su u utorak američki mediji.

Biden je potkraj svibnja zatražio odgovor na to pitanje od američkih obavještajnih službi u roku od 90 dana.

U utorak je dobio povjerljivo izvješće, no ono ne daje konačan odgovor budući da se čelnici obavještajnih službi nisu mogli složiti oko konačnog objašnjenja, prenosi Washington Post, pozivajući se na dva neimenovana američka dužnosnika upoznata s tim pitanjem.

Pokušat će objaviti izvješće

To se jednim dijelom objašnjava time što Kina nije dala dovoljno informacija, navodi Wall Street Journal, pozivajući se također na dva neimenovana izvora.

Po izvorima na koje se poziva Washington Post, obavještajne službe pokušat će u danima koji dolaze skinuti oznaku tajnosti s dijelova izvješća kako bi ga se možda moglo objaviti.

''Kina ne mora dokazivati nedužnost''

Peking je u srijedu ponovno odbacio mogućnost nove istrage Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na svojem teritoriju u vezi hipoteze da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu.

"Kina ne mora dokazivati svoju nedužnost", poručio je u srijedu glavni direktor odjela za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva vanjskih poslova, Fu Cong.

"Ako Sjedinjene Države misle da je Kina kriva, onda moraju predočiti dokaze", rekao je.

Pandemija COVID-a odnijela je od kraja 2019. godine 4.439.888 ljudskih života u svijetu, po podacima AFP-a prikupljenima iz službenih izvora.

COVID u kritičnoj fazi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da je pandemija COVID-a u azijsko-pacifičkoj regiji u "kritičnoj fazi" i da se mora učiniti sve kako bi ograničilo širenje koronavirusa i izbjegle opasnije varijante.

Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik, istaknuo je da se broj COVID zaraza i smrti u azijsko-pacifičkim zemljama "naglo povećava" uglavnom zbog vrlo zarazne delta varijante koronavirusa.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs utjecaj pandemije i potresa Provedeno najveće istraživanje u Hrvatskoj, predstavljeni rezultati: "Na osnovu toga ćemo implementirati neke nove mjere"

U prva tri tjedna kolovoza u toj regiji je bilo 10 posto globalnih zaraza COVID-om i više od osam posto globalnih smrti, dodao je.

"U ovoj kritičnoj fazi pandemije, nastavimo zajedno raditi", rekao je Kasai na online konferenciji za medije.

"U našoj je moći smanjiti prijetnju virusa tako što ćemo maksimalno iskoristiti svaki alat koji imamo danas u borbi protiv njega."

Valovi zaraze u regiji

Uz valove koronavirusa u nekoliko zemalja u regiji, idućih mjeseci moguća su dva scenarija, rekao je Kasai.

U prvom scenariju rizik od COVID-a može se smanjiti i njime upravljati kao sezonskom gripom i drugim bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem, preventivnim mjerama i kratkim, ciljanim mjerama protiv izbijanja, rekao je.

Pročitajte i ovo Luka Čičin-Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj, i Valentina Baus SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Između četvrtog vala i treće doze: Imunolog objasnio je li moguće predvidjeti hoće li doći još opasnija varijanta

"U drugom scenariju mogu se razviti još opasnije varijante, varijante koje se još lakše šire, uzrokuju teža oboljenja ili su otporna na postojeća cjepiva", dodao je.

Kasai je upozorio da se potonji scenarij "i svi povezani zdravstveni, socijalni i gospodarski troškovi...trebaju izbjeći ako je moguće".

"Najbolji način je da učinimo sve što možemo da odmah ograničimo širenje."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene