Kućni budžet
Kućni budžet Foto: Getty Images

Ako razmišljate o uštedama i smanjenju troškova, postoji veliki broj svakodnevnih ''malih'' stvari koje možete promijeniti i s kojima ćete uštedjeti energiju, ali i novac.


Svatko može učiniti nešto dobro za okoliš i doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu, a mi ćemo vam reći kako.

Ponekad da bi dugoročno uštedjeli, potrebno je na početku uložiti više novca za kvalitetniji materijal prilikom gradnje kuće ili za kupovinu štedljivijih uređaja, no taj će se ulog vratiti kroz jeftinije režije tijekom mjeseci i godina. Tako, ako tek razmišljate o gradnji nove kuće, postoji niz faktora na koji treba obratiti pozornost kako bi vaša kuća bila energetski učinkovitija, a vaši računi manji.

Treba voditi računa o samom položaju kuće i prostorija u njoj te je poželjno da je većina prostorija smještena na južnoj strani kuće kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje za zagrijavanje prostora i prirodnu rasvjetu, a pažnju treba obratiti i na kvalitetnu izolaciju, vrstu prozora, balkonskih vrata itd.

Ne trebate potrošiti ni kune da biste uštedjeli

Kućni budžet
Jedan stupanj čini razliku (Foto: getty images)

Iako nekada treba ulagati u kvalitetne materijale prilikom same gradnje kako bi s vremenom uštedjeli novac, u velikom broju slučajeva ne trebate potrošiti niti lipe kako biste uštedjeli, već jednostavno biti malo pažljiviji prilikom korištenja kućanskih aparata, kuhanja i slično.

Ako primjerice smanjite grijanje prostorije samo za jedan stupanj, tijekom godine možete uštedjeti i do pet posto energije za grijanje, a dodatnih 7 do 15 posto troškova za grijanje možete uštedjeti ugradnjom sobnog termostata kojeg treba programirati da tijekom noći ili dok je kuća prazna, održava temperaturu na nižim vrijednostima.

Važno je naglasiti i ulogu roleta, sjenila i zavjesa – po ljeti vanjske rolete mogu utjecati na značajno smanjene temperature, dok u zimskom razdoblju rolete i zavjese mogu utjecati i na smanjenje gubitaka topline do deset posto.

Kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A može se ostvariti ušteda energije do 40 posto

Prilikom pečenja vrata pećnice što manje otvarajte jer se svakim otvaranjem gubi dvadeset posto energije, a možete ju isključiti deset minuta prije kraja pečenja i ostaviti jelo unutra, dok primjerice kod kuhanja, stavljanjem poklopca možete uštedjeti i dvadeset posto energije za kuhanje, a grijaču ploču isključite par minuta ranije jer će ona i dalje biti topla i hrana će se i dalje kuhati.

Značajne uštede i do 40 posto mogu se ostvariti kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A u odnosu na iste uređaje energetskog razreda D – naravno, cijena tih uređaja na početku je skuplja, no dugoročno ćete uštedjeti na troškovima.

Promijenite žarulje i ugasite TV ako ga ne gledate

Hladnjak i ledenicu treba postaviti na što hladnijem mjestu u kući (ne blizu štednjaka, radijatora ili bojlera) i izbjegavajte njihovu izloženost sunčevom zračenju jer hladniji prostor znači i veću uštedu energije.

Kućni budžet
LED žarulje troše pet do šest puta manje električne energije (Foto: getty images)

Uštede se mogu ostvariti i korištenjem LED žarulja

Još jedan savjet kojeg svi možemo svakodnevno koristiti jest gašenje televizora kada ga ne gledamo, a stručnjaci savjetuju i isključivanje punjača mobilnih telefona, digitalnih kamera i prijenosnih računala iz utičnice – takve uštede neće biti velike, no ako više uređaja bude cijelu noć na punjenju, a punjači stalno stoje u utičnici jasno je kako će potrošnja energije u takvim kućanstvima biti povećana.

Klasične žarulje zamijenite LED žaruljama koje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije, a i njihov je vijek trajanja puno duži u odnosu na obične žarulje. Također, uvijek gasite rasvjetu u prostorijama u kojima ne boravite, koristite žarulje manje snage gdje je to moguće te kupujte žarulje energetskog razreda A – iako je njihova cijena veća, one troše i do 40 posto manje električne energije u odnosu na žarulje energetskog razreda D.

Pažljivo prilikom odabira klime

Kućni budžet
Dok klima uređaj radi nastojte eliminirati bespotrebne izvore topline (Foto: getty images)

Dok klima uređaj radi, zatvorite prozore i nastojte eliminirati bespotrebne izvore topline

Prilikom odabira klimatizacijskog uređaja nemojte kupiti uređaj većeg kapaciteta nego vam je potreban i uvijek gledajte da je riječ o inverterskom uređaju. Mnoge kompanije poput LG-a, proizvode uređaje koji pružaju optimalnu brzinu protoka zraka baš zbog svojeg inverterskog kompresora koji brže rashlađuje prostoriju i na taj način štedi više energije od uobičajenog kompresora.

Zrak u zatvorenom prostoru može biti i do dvostruko zagađeniji od vanjskog Zrak u vašem domu može biti dvostruko zagađeniji nego vani. Pročitajte korisne savjete kako lakše disati u vlastita 4 zida

Osim toga, kompanije danas prelaze na novu radnu tvar R32 koja je niskog volumena za razliku od dosadašnje, te koja je jednako učinkovita kao i njen prethodnik. Kupovinom ovakvih uređaja koji brinu o našem planetu istovremeno stvarate energetski učinkovit dom i štedite novac.

Dok klima uređaj radi, zatvorite prozore i nastojte eliminirati bespotrebne izvore topline u prostoriji koja se hladi poput rasvjete i ostalih kućanskih uređaja, nemojte hladiti prostorije u kojima ne boravite, a ako morate provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klimu.

Ušteda na svakom kilometru

Kućni budžet
Punjenje je čak tri puta povoljnije od točenja goriva (Foto: getty images)
 

Popularnost električnih vozila u svijetu raste nevjerojatnom brzinom, a i Hrvatska prati trendove. Zato se iz godine u godinu bilježi rast prodaje elektro jurilica. Električni motori su manji, efikasniji i kompaktniji, a baterije traju duže, što su samo neke od prednosti koje povećavaju popularnost vozila među vozačima.

Električna struja smatra se sve prisutnom, te se do nje vrlo lako može doći, što uvelike olakšava pristup punjenju električnih vozila; možete ih puniti kod kuće, ali i na poslu, u shopping centru, a sve što vam treba je kabel i utičnica. Punjenje je čak tri puta povoljnije od točenja goriva, te je na većini mjesta još uvijek besplatno.

Osim što su gotovo bešumna, nema ni emisije štetnih stakleničkih plinova iz električnih vozila. Dakle, manje zagađenja bukom, ali i bolja briga za okoliš. Odlučite li se za kupnju električnog automobila, ova vozila su mnogo jednostavnija za popravak i sastavljanje, zbog manje pokretnih dijelova što znači štednja vremena za održavanje i manja mogućnost kvarova na vozilu, što rezultira velikom uštedom u usporedbi s drugim konvencionalnim vozilima.

Iako su se za kupnju vozila mnogi nećkali zbog manjeg dometa vožnje, rješavanjem problema jačih baterija i to se počelo brzinski mijenjati.

Istraživanja su pokazala da sa “strujićem” kao što je Renault Zoe, možete uštedjeti oko gotovo 10.000 eura unutar četiri godine. Primjerice, usporedite li potrošnju dizelaša koji troši otprilike 4,8 l na 100 km ili benzinca koji troši 6,1 l, mjesečni trošak će vam biti između 1700 do 2200 kuna na gorivo. Dok će Zoe, ako ga punite po noćnoj tarifi, povećati vaš račun struje za petstotinjak kuna, ali i smanjiti trošak goriva.

Dobro je znati kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) daje i porezne olakšice prilikom kupnje vozila, a poticaji za kupnju električnih automobila mogli bi biti do 70 tisuća kuna, te cijene osiguranja mogu biti niže. Drugim riječima, štednja je na svakom koraku i kilometru. Prijave za građane počinju 13. srpnja 2020. u 9 sati.

Tjedan dana vozila sam Renault Zoe električno vozilo Tjedan dana vozila sam gradski automobil koji ne zagađuje okoliš, kočenjem štedi energiju i čuva budžet

Ovo su samo neki od brojnih načina s kojima ćete uštedjeti energiju, smanjiti troškove, ali i pridonijeti zaštiti okoliša i ako svi članovi vašeg kućanstva budu samo malo pažljiviji prilikom potrošnje energije, to bi se uskoro trebalo pokazati na smanjenim računima.

 Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.