Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ i SDP predstavili kandidate za EP

Ressler hvalio demokršćanske vrijednosti stranke, Maras najavljen kao "noćna mora HDZ-a s dozvolom za pobjedu"

Andrej Plenković i Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Čelnici dvije najveće stranke u Hrvatskoj danas su predstavili svoje kandidate za izbore za Europski parlament

HDZ i SDP danas su predstavili svoje kandidate na predstojećim izborima za Europski parlament koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije"

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je HDZ-ova lista na izborima za Europski parlament u svibnju, kombinacija velikoga iskustva, znanja, mladosti, najboljih godina, dokazanih ljudi u stranci i na drugim dužnostima koje su obnašali.

Plenković je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara poslije predstavljanja kandidata HDZ-ove liste u subotu u Zagrebu. Naglasio je kako je Hrvatska usidrena u Europskoj uniji po vrijednostima koje i u HDZ-u dijele - državotvornim, domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim.

Predstavljajući kandidate stranke rekao je kako HDZ nastoji dobiti izbore s ovom listom i tako još višeosnažiti hrvatsko gospodarstvo.

Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler govorio je o razlikama HDZ-a i ostalih stranaka.

"Tu su tri ključna elementa. Vrijednosti, u tom skupu, u tom elementu, dolazi naša tradicija, identitet i jasno europsko opredjeljenje koji je jasan kontinuitet stranke od osnivanja. Zna se koje su naše narodnjačke, demokršćanske vrijednosti i jasno je zašto se prije svega zalažemo za zaštitu nacionalnih interesa. Kada se Europu gleda od Dublina do Atene, Lisabona do Helsinkija, postoje velike razlike, jezici, različite kulture, ali postoji ono što je nama zajedničko. Kada pogledate bilo koje mjesto, najmanje selo, velike metropole, a u središtu svakog mjesta nalazi se kršćanska crkva. To je ono što na simbolički način pokazuje da su kršćanske vrijednosti ono što nas spaja i što treba baštiniti", rekao je Ressler u Francuskom paviljonu gdje je održano predstavljanje.

Bernardić: "Ne smijemo dopustiti da potonemo u apatiju"

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je pak pozvao stranačko članstvo, birače i javnost da ne potonu u apatiju i bezvoljnost, da ne povjeruju da je njihov glas na izborima nebitan i da ne dopuste da Hrvatskom dominiraju glasovi koji uzvikuju poklič 'za dom spremni'.

Na Tematsko-izvještajnoj konvenciji SDP-a Grada Zagreba i skupu SDP-ove liste za izbore za Europski parlament, pod sloganom „Ravnopravni – rame uz rame“, Bernardić je, uz zvuke pjesme Tine Turner 'The Best', predstavio dvanaestoro kandidata s SDP-ove liste koji će se natjecati na euroizborima.

„Bili smo prvi kada smo ostvarili gospodarski rast za Hrvatsku, podigli plaće i mirovine, jačali neovisne institucije, izgrađivali civilno društvo, kada smo sagradili autoceste i povezali Hrvasku", ustvrdio je Bernardić dodavši: "Mi smo uveli Hrvatsku u Europsku uniju“.

„Zato nemojte potonuti u apatiju i bezvoljnost i nemojte vjerovati da ne možemo napraviti promjene u našoj zemlji. Ako povjerujete da je vaš glas nebitan, onda će vaše glasove zamijeniti neki drugi glasovi u Hrvatskoj, oni interesnih skupina i privilegiranih, glasovi onih koji nas uvjeravaju da je tri tisuće kuna dovoljno za dostojanstven život čovjeka. Ne dopustimo da taj vaš glas zamijene oni koji nas uvjeravaju da je povećanje mirovina od 69 kuna puno, da u Hrvatsku treba doći investirati zato jer je ovdje jeftina radna snaga. Ne dozvolimo da Hrvatskom dominiraju glasovi koji uzvikuju poklič 'za dom spremni' “, izjavio je šef SDP-a.

Bernardić je istaknuo da u SDP-u vjeruju u tolerantnu Hrvatsku u kojoj bez obzira na to tko si, što si, odakle dolaziš i koga voliš, imaš šanse za uspjeh, a da je različitost bogatstvo.

"Maras - noćna mora HDZ-a u Saboru"

Gordan Maras, predstavljen kao 'noćna mora HDZ-a u Saboru' s 'dozvolom za pobjedu' poručio je da „moraju HDZ-u reći 'dosta je krađe, lopovluka i iseljavanja mladih iz Hrvatske'.

Ocijenio je da su ovo najvažniji izbori od 2000. godine, ustvrdivši da je SDP 'jedina snaga koja koja može spriječiti Vladu Andreja Plenkovića i HDZ da unazade Hrvatsku'. Onima koji u crnom marširaju u Splitu poručio je 'no pasaran, ne može', te za SDP najavio 'gem, set i meč' u predstojećem izbornom ciklusu na svim razinama. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene