U Rijeci u nedjelju boravi spitzenkandidat Stranke europskih socijalista, prvi potpredsjednik Europske komisije i povjerenik Europske komisije za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima Frans Timmermans zajedno s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i kandidatima za Europski parlament.

Galerija


Timmermans svojim posjetom daje podršku SDP-u i SDP-ovim kandidatima na izborima za Europski parlament.

Vezani članci Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Slika Europskog parlamenta potpuno se mijenja: Najveće europske ''mainstream'' stranke izgubile desetke mandata Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) EU izbori: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani

Uz Timmermansa i Bernardića su Biljana Borzan i Tonino Picula. Jedna od tema razgovora uz kavu na riječkom Korzu bila je i tema brodogradilišta.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za novinare kazao je da mu je drago zbog dolaska Timmermansa u Rijeku. Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina dodao je da su za krizu u kojoj je naša zemlja krivi populisti te da se nada kako će građani svoj glas na euroizborima dati socijaldemokratima.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić naveo je upravo povjerenika Europske komisije Fransa Timmermansa kao uzor za što se socijaldemokrati bore. "Hrvatska tone, kad je u pitanju vladavina prava, ljestvica korupcije. Sve je pokazao prosvjed novinara. Važno je da na čelu Europske komisije imamo borca za jednakost, pravo i slobodu. Rijeka je socijaldemokratska, podiže standarde i jedan je od vođećih gradova Hrvatske. Kada bi svi gradovi radili poput Rijeke, Hrvatska bi bila razvijena kao Austrija", kazao je Bernardić.

"Želimo jednake plaće žena i muškaraca u Hrvatskoj. Ravnopravna Hrvatska nužna je u socijaldemokratskoj Europskoj uniji. Razgovarali smo i o pomoću Uljaniku i brodogradilištima. Sad se vidjelo da Plenković i njegovi nisu uspjeli naći rješenje unatoč svim naporima", istaknuo je Bernardić.

Tonino Picula kazao je da građani Europske unije na izborima ocjenjuju uniju i njezin gospodarski razvoj, ali i daju jasan signal koliko su zadovoljni pravcem kojim EU ide u budućnosti. "Frans Timmermans je otvoreno branio vladavinu prava, slobodu medija i razvoj Europske unije. Nadam se da će to i naši građani prepoznati na izborima sljedeći tjedan", dodao je.

"Za brodogradilišta treba naći rješenje"

Frans Timmermans se zahvalio na dobrodošlici u Rijeci. "Borimo se za to da socijaldemokratska obitelj u Europskom parlamentu bude i najveća obitelj. U Rijeku sam došao iz posebnog razloga - ona je simbol onoga čemu cijela Europa teži: okretanje budućnosti i Europska unija bi trebala biti izgrađena na jednakim vrijednostima poput onih na kojima je izgrađena Rijeka", kazao je Timmermans.

"Znamo za situaciju i gradimo s Rijekom mostove za suradnju. Želimo da nam Europa pomogne u građenju mostova i bolje budućnosti za sve", dodao je.

Smatra da se za brodogradilišta i škverane mora naći način za opstanak. "Informiran sam o problemima brodogradilišta. Naš je zadatak da pripremimo europske građane i radnike za budućnost, kako brodogradilišta u EU, tako i hrvatska. Ona moraju biti održiva i moraju opstati. Potrebno je da brodogradilišta imaju dobru upravu, to radnici zaslužuju", istaknuo je Timmermans.

Navodi da su nizozemska brodogradilišta uspješna, no pomalo se okreću specijalizaciji, a to je potrebno i u hrvatskim brodogradilištima. Naveo je da u Europi radi više ljudi nego ikad prije, uz pomoć fonova te da se Europa kreće novim smjerovima u gospodarstvu. "Trebamo podržati europske sindikate kako bi mogli pregovarati bolje plaće za naše radnike - problem je radnih mjesta i plaća i to treba poboljšavati na razini EU-a", objasnio je.

"Nije dovoljno imati pristojan posao, za njega treba imati i dostojnu plaću za taj posao", kazao je Timmermans i dodao da smatra kako bi svaka država članica morala imati porez na dobit od 18%, smanjiti jaz između plaća žena i muškaraca koji je 16% te smanjiti znatnu razliku u prosječnim plaćama među državama članicama.

"Trebamo održivu Europu koja će se baviti krizom s klimatskim promjenama. S tim se možemo nositi samo ako se europski građani osjećaju zaštićenima. Za to je potrebno povećati broj radnih mjesta za mlade i ojačati socijalne aspekte Europske unije i njezinih članica. To jedino možemo napraviti sa snažnim socijaldemokratima u Europskom parlamentu kako bismo mogli unijeti promjene nakon 15 godina konzervativne vladavine", zaključio je Timmermans.

Bez podrške krajnje desnice

Na pitanja novinara o napretku društva, kazao je da, ako društvo stoji na istom mjestu - nacionalizam i fašizam uzima svoje mjesto.

"Imamo probleme s konzervativcima, oni žele da ostane sve kako je. Flertuju s krajnjom desnicom, a onda im se to obije o glavu i vidimo rezultate. Cijela ta situacija koja nastaje je iznimno opasna. Nikad nećemo biti dio ekstremne desnice niti u bilo kakvoj ligi ili koaliciji s njima, to vam obećajem", kazao je povjerenik EK Frans Timmermans.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je kazao da, iako je PDV smanjen, sve poskupljuje. "Zato se borimo za ravnopravnu Hrvatsku jer, ako imamo EU cijene, trebamo imati i takve plaće. Vladajući se bogate, kupuju skupe vile, satove, srljaju iz afere u aferu, a mi se suočavamo s tim da više od milijun građana radi za minimalnu plaću", dodao je. O incidentu u Bleiburgu je kazao da bi Hrvatska, poput Austrije, trebala zabraniti fašistička obilježja.

Na pitanje novinara o Brexitu, Timmermans je kazao da je jedino rješenje Europa u kojoj građani sami kontroliraju svoju sudbinu. "U protekle dvije godine imamo iskustvo s Brexitom i izborom američkog predsjednika Donalda Trumpa. U EU se mijenja mišljenje o takvim događajima. U Velikoj Britaniji se smanjila volja za izdvajanjem. Moramo znati da nam treba kontrola naše sudbine, a to možemo samo u ujedinjenoj, snažnoj i cjelovitoj Europskoj uniji".

Nakon konferencije za novinare, u planu je posjet gradilištu nekadašnje tvornice Rikard Benčić u Rijeci. 

Tvrđava na Srđu se raspada: ''Ovo je ogledni primjer negativne prakse koja omogućuje različitim kokošarima nadzor nad najvrjednijim prostorima''