Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo jednostavno

Ideja nije dovoljna: Koji je prvi korak u pokretanju tvrtke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one koji su u ovim uvjetima uvidjeli da se na tržištu otvorio prostor za novi proizvod ili uslugu i žele svoju ideju iskoristiti za otvaranje tvrtke, donosimo vodič koji okuplja sve glavne informacije.

1. Poslovni plan

Većina se poduzetnika pri susretu s bankama, a sve češće i raznim državnim institucijama, susreće s potrebom dostave poslovnog plana. Taj dokument bit će od velike koristi i samom poduzetniku jer će njegovom izradom prvo sam sebi dokazati je li poslovni pothvat opravdan. Najjednostavnije rečeno, poslovni plan je vodič, odnosno putokaz poslovanja koji detaljno opisuje ciljeve i način na koji se oni planiraju postići. Stoga bi prije pisanja poslovnog plana budući poduzetnik trebao istražiti tržište. To je proces kojim se može saznati sve o potencijalnim klijentima, konkurentima na tržištu ili svojoj poziciji na samome tržištu. Prijedlog sadržaja poslovnog plana možete pronaći na Digitalnoj komori.

2. Poslovna struktura

Postoje različite vrste tvrtki, a za male poduzetnike najpogodniji su organizacijski oblici društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.). Poslovni oblik koji odaberete razlikuje se prvenstveno po početnom kapitalu, razini odgovornosti i hijerarhijskoj strukturi poslovanja te broju zaposlenika. Više o iznosu temeljnog kapitala i članovima društva pročitajte ovdje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova prilika Do 100.000 kuna za samozapošljavanje: Državni poticaji uz koje je ideju moguće pretvoriti u ozbiljan biznis

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dostupni svakome Go Global-Go Virtual: Projekt koji pomaže poduzetnicima da se virtualno povežu s inozemnim partnerima i sačuvaju poslovanje

3. Odabir imena

Tvrtki prvo morate odabrati ime. Na stranicama Digitalne komore možete provjeriti postoji li već društvo s istim ili sličnim imenom, a isto možete napraviti i na portalu sudreg.pravosudje.hr. Pravila i ograničenja kod izbora imena možete pogledati na Središnjem državnom portalu.

4. Financiranje

Financiranje poduzeća jedan je od najvažnijih aspekta poslovanja i jedna od najvećih prepreka uspješnom razvoju malih i srednje velikih poduzeća. Danas se razvijaju mnogi inovativni načini financiranja koji perspektivnim firmama otvaraju vrata konstantnog rasta. Moglo bi se reći da na svjetskoj razini broj različitih načina financiranja dostupnih ovom sektoru nikada nije bio veći. Paleta izvora tako se proteže kroz standardne kapitalne i kreditne izvore, ali i kroz rastuće segmente poput mikrofinanciranja ili tzv. crowdfundinga.

5. Pokretanje tvrtke

Osim na HITRO.hr-u, svoju tvrtku možete osnovati uz nekoliko klikova mišem. Ove godine pokrenut je START, informacijski sustav koji omogućava pokretanje tvrtke unutar tri do pet dana. START integrira više dosadašnjih koraka i postupaka u jedan proces, više institucija i banaka u jedan elektronički entitet, a njihove usluge u jedan e-obrazac koji korisnik kreira u skladu sa svojim potrebama. Kako biste pristupili sustavu, morate zadovoljiti određene tehnološke preduvjete. Jednom kad ih zadovoljite, svoju tvrtku možete osnovati brže uz puno manje stresa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene