Župni Caritas u zagrebačkom Čučerju obznanio je da su police za ljude koji su pretrpjeli štete u potresu gotovo prazne. Počele su, nakon toga, pristizati donacije iz cijele Hrvatske, no potrebe su i dalje velike.

Galerija Župni Caritas u Čučerju - 1 Župni Caritas u Čučerju - 2 Đurđa Pokorni - 1 +0 Đurđa Pokorni - 2

Pune se police župnog Caritasa u Čučerju. Potrebna im je hrana, higijenske potrepštine, ali i drva za zimu.

"Naš se Caritas ispraznio do kraja. Najteže je vidjeti ljude koji ovdje dolaze i čekaju u redu kao za pučku kuhinju, a ti im nemaš što dati. Mene je sramota bilo da mi ljudima moramo dati dvije role WC papira. To je teško, srce ti se slama", rekao je Marko Torbar, župnik župe u Čučerju.

Paket pomoći stigao je i za Đurđu Pokorni, koja nakon potresa jedva krpa kraj s krajem.

"To je bila soba od moje unuku i nema je više. Pita: 'Baka, gdje je soba?' Ona ne razumije što je potres", kroz suze je ispričala.

Kuću treba do temelja srušiti. Novca za obnovu nema, kao ni tople vode ni grijanja.

"Tko će preživjeti zimu. Prvo kaže da će zima biti jako loša, mokra i hladna. U kontejneru mi se cijedi voda sa zidova", rekla je.

Ivan Radoš, koordinator Respiracijskog centra KBC-a Osijek, i Marina Bešić Đukarić Liječnik iz Osijeka: "Kronični pacijenti ne bi umrli tako i onako. Oni bi sa svojim bolestima bez COVID-a živjeli još godinama"

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Otkrivamo koliko je dosad u Hrvatskoj provedeno antigenskih testova: "Oni su učinkoviti ako ih se razumno primjenjuje"

Više od 4000 kućanstava i dalje je bez tople vode i plina, a oko 60 obitelji živi u kontejnerima. Samo je u Čučerju 300 kuća je teško oštećeno, a gotovo svaka ima barem neko manje oštećenje.

Zato ih je posebno razljutila izjava ministra Darka Horvata.

"Ministar je rekao da u proljeće kreće obnova, a 150 obitelji i dalje je nažalost bez krova nad glavom. Apeliram na Vladu, na sve naše dužnosnike, molim vas. Ovo je samo Čučerje u pitanju", rekla je Zvjezdana Žuglić, predsjednica Mjesnog odbora Čučerje i članica Caritasa.

Još je puno obitelji u sličnim problemima.

"Nitko neće dočekati zimu da ne bude imao topli krov, odnosno krov nad glavom i topli obrok", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Koliko god da se žurili, za ljude u Čučerju neće biti dovoljno brzo. Zato se župni Caritas, koji je i sam teško ranjen u potresu, aktivirao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju