Županijski sud u Zagrebu odblokirao je imovinu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kojemu niti dvije godine od podizanja optužnice u slučaju Agram ta ista optužnica nije potvrđena.

Galerija Milan Bandić (Foto: Pixell) +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon što mu niti nakon dvije godine nije potvrđena optužnica u slučaju Agram, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je odluku da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odblokira imovina.

Vezani članci Ana Stojić Deban Na suđenju Bandiću svjedočila njegova bliska suradnica: "Šef Holdinga je mogao zaposliti bilo koga bez natječaja" Slika nije dostupna Slavlje u uredu - Milan Bandić pohvalio se iznenađenjem koje su mu priredili suradnici: "Hvala na čestitkama u povodu 20 godina mandata"

Odluku Vijeća koja je u petak otpravljena strankama u postupku potvrdio je za DNEVNIK.hr glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić

"USKOK će na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je deblokirana imovina okrivljenog Milana Bandića podnijeti žalbu Vrhovnom sudu RH", kazao je Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a.

Također, ukoliko u međuvremenu Bandiću bude potvrđena optužnica, USKOK može ponovno tražiti primjenu privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

USKOK je, podsjetimo, Bandiću blokirao stan u Bužanovoj ulici, vikendicu, umjetnine...

Petnaest milijuna kuna jamčevine, koja je bila na depozitu suda, već je vraćeno Bandiću.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti "teške" preko 25 milijuna kuna, USKOK je, na više od 400 stranica, sudu predao još sredinom prosinca 2015. godine.

Na vrhu optuženičke piramide osim Bandića su i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić te poduzetnik Petar Pripuz. 

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio Grad kojim upravlja godinama, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića USKOK tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

"Još jedan slučaj sporosti pravosuđa"

U Dnevniku Nove TV ispred Županijskog suda u Zagrebu javio se reporter Andrija Jarak te izvijestio kako je riječ o još jednom slučaju koji pokazuje sporost sustava.

"Sve je po zakonu, ali je pravo pitanje treba li onda mijenjati. Iako je optužnica podignuta u prosincu 2015. godine, Bandiću suđenje ne samo nikako da počne nego Županijski sud nije ni raspravljao o pravomoćnosti iste", izvijestio je Jarak.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju