Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donirane stotine tisuća kuna

Pomoć stiže sa svih strana: Kilometarske kolone na cestama prema Petrinji, Sisku i Glini, dolaze i brojni vatrogasci

Kolona prema Petrinji, Sisku i Glini
Kolona prema Petrinji, Sisku i Glini DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolona prema Petrinji, Sisku i Glini Galerija 1/1 >>
Hrvatske županije šalju svoje službe u pomoć područje pogođeno potresom. Ceste prema pogođenom području pune su automobila, kombija i kamiona iz cijele Hrvatske. Grad Rijeka je donirao 200 tisuća kuna za pomoć Petrinji.

Današnji potres ostavio je velike posljedice na građevine, ali i stanovnike diljem Petrinje i Siska. Srećom, pomoć stiže sa svih strana Hrvatske.

Na cestama prema Petrinji, Sisku i Glini su kolone vozila koje se protežu kroz 20 kilometara, od Lekenika pa sve do Petrinje. Automobili, kombiji, vozila hitnih pomoći registracija iz cijele Hrvatske, svi koji mogu pokušavaju doći do potresom pogođenih područja.

Na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika, vatrogasne postrojbe s područja Primorsko-goranske županije stižu u pomoć Petrinji. Najprije je bilo riječi o sedam vozila, 20 vatrogasaca i potražnim psima, no iz ove županije ipak će doći 43 vatrogasca s 14 vozila. 

Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije poslala je i svoje komunikacijsko vozilo koje će biti od velike pomoći jer je pala radio veza u Sisačko-moslovačkoj županiji. Poslana je i autocisterna za prijevoz pitke vode. Grad Rijeka je donirao 200 tisuća kuna za pomoć Petrinji.

Pročitajte i ovo Potres u Petrinji Tražili je i psi Nakon nekoliko sati potrage: Spašena djelatnica gradskog poglavarstva iz Petrinje

Petrinjcima i Petrinjankama, u pomoć je Grad Zagreb poslao dva interventna tima, ekipu s kontejnerom i vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta i pet šatora. Pomoć pruža i osam ekipa zagrebačke hitne pomoći te volonteri Gradskog društva Crveni križ.,

Pomoć stiže i iz Istre i Zadra

Stožer civilne zaštite Istarske županije i Vatrogasna zajednica Istarske županije poslali su u pripomoć na područje grada Petrinje, koje je najviše ugroženo posljedicama od potresa. Ukupno 18 vatrogasaca s potražnim psima iz Istarske županije.

Prema Petrinji su krenuli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar obučeni za spašavanje iz ruševina, a brojni građani prikupljaju pomoć te su ponudili prijevoz i smještaj.

Pročitajte i ovo Davorin Stojaković, pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Sisak Razoran potres Iz razrušene sisačke bolnice pacijenti se u Zagreb prevoze i helikopterima: "Sad su nam najvažniji transport i kola hitne pomoći"

''Uputili smo poziv svim općinskim i gradskim stožerima da na svom području organiziraju prikupljanje pomoći koju ćemo organizirano sutra odvesti u Petrinju'', priopćili su.

Dalmatinski gradovi donirali novac

Gradonačelnici četiri najveća dalmatinska grada na video sastanku dogovorili su hvalevrijednu pomoć za Petrinju. Naime, otkazali su planirane novogodišnje programe te donijeli odluku o uplati svakog grada po 150 tisuća kuna da se pomogne građanima pogođenih područja.

''Izražavamo sućut i solidarnost zbog posljedica snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i petrinjski kraj. Duboko žalimo za tragičnim gubicima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć.'' poručili su gradonačelnici u zajedničkoj izjavi.

MUP je ipak apelirao da se građani, iako se cijeni svaku pomoć, suzdrže od pojedinačnih dolazaka u Petrinju jer se tako stvaraju gužve koje otežavaju rad žurnih službi.

Pročitajte i ovo Potres u Zagrebu NIZ POTRESA, NAJJAČI 4,9 Besana noć za stanovnike Siska i Petrinje počela serijom novih potresa: "Ljudi su u stanju šoka, u strahu su i ne znaju kako se ponašati"

Zbog velikog broja upita u vezi prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći građanima Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, Ravnateljstvo civilne zaštite apelira na građane da humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično mogu dostaviti u prostorije Crvenog križa, a ponude za opremom, mehanizacijom i dr. mogu dostaviti na mail adresu potres.petrinja@mup.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene