Georgia Meloni i Zlatko Komadina
Georgia Meloni i Zlatko Komadina Foto: Piero Tenagli/IPA/Goran Kovacic/Pixsell

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako zabrinjava da je u nedjelju, upravo na dan donošenja Pazinskih odluka o pripajanju Istre, Rijeke, otoka i Zadra matici domovini Hrvatskoj, na parlamentarnim izborima u Italiji "pobijedila ultradesnica".


Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata, nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

"To je, nažalost, nastavak procesa koji se događaju u Europi u zadnje vrijeme," ocijenio je župan Komadina na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare, komentirajući  parlamentarne izbore u Italiji, čiji privremeni rezultati pokazuju da će desni blok imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta

Komadina je rekao kako je "vjerojatna buduća premijerka Italije Giorgia Meloni prije nekoliko mjeseci izjavila da Rijeku i Istru treba vratiti u Italiju".

Stoga od vlasti Republike Hrvatske očekuje da prate razvoj situacije u Italiji. Dodao je kako smatra da "ova priča gospođe Meloni zaslužuje barem protestnu notu, naravno, ako ona bude imenovana za premijerku Republike Italije".

Giorgia Meloni Branila je Mussolinija, podržava Orbana i sada je pobijedila na izborima: U Italiji trijumf desnice, Giorgia Meloni održala pobjednički govor

Komadina je istaknuo da Hrvati, Talijani i ostale nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj, i u drugim županijama, u prvom redu u Istarskoj, skladno žive i nikada nisu dovodili u pitanje odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a, koje su Pariškim sporazumom pretočene u ustavnopravni poredak i rezultirale granicama Republike Hrvatske. u kojima je obranjena u Domovinskom ratu.

"Nažalost, imamo niz zemalja u Europi koje skreću u desno jer izgleda da ništa nismo naučili," rekao je, naglasivši kako "nam rat u Ukrajini pokazuje da nismo ništa naučili od fašističke agresije 40-tih godina."

Giorgia Meloni Meloni nije skrivala pretenzije prema Istri i Dalmaciji, što nakon osvajanja vlasti? "Nije ona jedina koja to spominje, ali..."

Župan Komadina kaže kako se nada da će biti razuma i pameti, da će se ljudi baviti ekonomijom, gospodarstvom, kako osigurati kvalitetna radna mjesta, zaustaviti cijene energenata i kvalitetnije živjeti, a ne temama kojima svjedočimo u međunarodnim odnosima u zadnje vrijeme.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju