Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za sad bez zaraze

Župan Ivan Anušić o obrani od svinjske kuge: "U utrci smo s vremenom, a virus prijeti potpunim uništenjem svinjskog fonda"

Aktualno Galerija Ivan Anušić, župan - 3 Ivan Anušić, župan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Anušić, župan - 2 Ivan Anušić, župan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Anušić, župan - 1 Ivan Anušić, župan - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Što se poduzima u Osijeku da svinjogojci na kraju ne bi ugasili svjetlo i prestali držati svinje, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Osječko-baranjska županija za sada još uvijek uspješno zadržava virus izvan svojih granica, želi da to tako i ostane jer je na tom području 35 posto ukupne hrvatske proizvodnje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić koja je o toj temi razgovarala sa županom Ivanom Anušićem.

Što ste danas dogovorili, pitala je reporterka.

"Nudimo našim svinjogojcima da se zašite od virusa svinjske kuge koji je katastrofalan za svinjogojce. Imamo osiguranje svih OPG-ova s dezbarijerama, želimo povećati biosigurnost svih njih neovisno u kojoj su kategoriji, ubrzati proces kategorizacije i sufinanciranje svih tih aktivnosti. Uključivanje Civilne zaštite i svih njezinih sastavnica, kad već dođe do proboja virusa", kazao je Anušić.

Pročitajte i ovo Ilustracija oko 400.000 smrtnih slučajeva Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Župan kaže kako se planiraju i policijski punktovi i veće kontrole i dezinfekcije vozila.

"Puno brže moramo dobivati nalaze je li svinjska kuga prisutna nakon analize", rekao je Anušić i istaknuo: "U ovom trenutku smo bukvalno u utrci s vremenom. U utrci s jednim opakim virusom koji prijeti potpunim uništenjem svinjskog fonda na području istoka Hrvatske".

Pročitajte i ovo Požar u klubu Mint Požar u zagrebačkom klubu Nadzorne kamere otkrile kako je zapaljen Mint: "Netko je očito poslao poruku"

"Županija trenutno nema kugu, no to ne znači da ona neće doći", rekao je Anušić i dodao kako treba učiniti sve da virus ne dođe. "Idemo izolirati samo mjesta na kojima se virus pojavio, a ostale pustiti da mogu normalno funkcionirati, da prežive", kazao je i dodao kako treba uzbrzati procese.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene