Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrušio se na HDZ

Milanović: Karamarko je nedosljedan i izgubljen, uskoro će tražiti da Božić bude umjesto Uskrsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović je u povodu izjave šefa oporbe Tomislava Karamarka da će HDZ tražiti prijevremene izbore u svibnju, rekao kako je predsjednik HDZ-a "nedosljedan i izgubljen".

„Poštovani kolega je toliko nedosljedan i izgubljen da to nema smisla komentirati, ima svaki dan drugi stav i o referendumu,“ rekao je Milanović danas u Splitu na upit kako komentira najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će zatražiti održavanje prijevremenih izbora u svibnju 2014. zajedno s izborima za EU parlament. Pri tomu je Milanović kazao da se ne ruga, ali da u Karamarkovim istupima nema nikakvog sustava. 

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

„Za mjesec dana će tražiti da Božić bude umjesto Uskrsa ili tako nešto“, dodao je.

Svaka zemlja treba alternativu, ali „HDZ to nije“, rekao je Milanović, koji je u Splitu nazočio izbornoj konvenciji županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a.

'Gospodarski rast ne možemo staviti na stol, ali naš je zadatak da stvaramo uvjete', poručio je u govoru Milanović. 'Moramo biti lavovi ali i lisice! Ali ne bijesne lisice', slikovito je poručio. 'Imamo posla s ljudima koji ne igraju po pravilima kao mi'', rekao je Milanović.

Na upit je li dobio odluku Ustavnog suda kojom se ukida radna obveza liječnicima i može li je komentirati, Milanović je odgovorio niječno te istaknuo: “Zato mi je malo neobično bilo da se ona komentira na Ustavnom sudu prije nego što je objavljena, ali vidjet ćemo“.

Milanović je pojasnio kako je Vlada, a ne Ministarstvo zdravlja, donijelo odluku o radnoj obvezi liječnicima. „Dobili smo odobrenje, 'zeleno svjetlo' od Ureda za zakonodavstvo, dakle pravnih službi gdje rade pravnici koji se u to razumiju isto kao i ustavni suci, ali Ustavni sud je iznad, prema tome štogod donio morate poštivati“, kazao je Milanović.

Dodao je da Vlada nije preko koljena donijela odluku u radnoj obvezi liječnika, nego je prije toga ta materija prošla kroz pravne službe i Ministarstvo zdravlja. „Naš politički stav je bio da se građanima, nakon dva mjeseca kvazištrajka, osigura kvalitetna zdravstvena zaštita" rekao je, dodajući kako je između prava na štrajk ili prava građana na zdravstvenu zaštitu, po Vladi, važnije to drugo.

Po njegovu tumačenju, ova je vlada donijela istu odluku kao vlada Ivice Račana prije desetak godina. „Sadašnja zamjenica predsjednika Ustavnog suda tada je bila predstavnica Ureda za zakonodavstvo“, kazao je Milanović.

Naglasio je kako je Ustavni sud rekao svoje te da je, „bez ikakve ironije“ to sve što može reći u ovom trenutku i prihvatititi odluku Ustavnog suda.

„To je poredak stvari: Sabor donosi zakone, Vlada upravlja zemljom i vodi unutarnju i vanjsku politiku, a Ustavni sud kad mu se netko obrati daje pravorijek, daje odluku i onda po tomu moraš postupati“, dometnuo je Milanović.

'Žalosno je da se premijer u predbožićno vrijeme pokušava svađati'

Željko Reiner odgovorio je Milanoviću u ime HDZ-a. Poručuje kako je tužno i žalosno da se u predbožićno vrijeme mira, dobrote i nade premijer pokušava svađati s predsjednikom HDZ-a na osobnoj razini.

'Vezano uz ove izjave premijera Milanovića moram reći da je tužno i žalosno što se u ovo predbožićno vrijeme koje bi trebalo biti vrijem mira dobrote, vrijeme nade premijer pokušava svaditi s predsjednikom HDZ-a gospodinom Karamarkom na osobnoj razini. To je nažalost na tragu njegovih svađa sa svime i svakim od EU, Njemačke, Ustavnog suda, liječnika, poslodavaca, sindikata, praktički svih. Međutim to nije dobro i narod posebno u ovo vrijeme očekuje nažalost uzalud, poruke nade poruke da vlada ima viziju kako izaći iz ovog teškog gospodarskog položaja u koji je upravo ona dovela Hrvatsku, no nažalost takve odgovore ne može čuti', poručio je Reiner. (T.V./Hina)

Zoran Milanović: Ovih pola puta se ne stidim nego sam ponosan!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene