Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NERIJEŠENA PITANJA

Milanović o dronu: "Je li to s neba palo? Iz neke druge dimenzije? Ako nije privredni ni vojni eksploziv, je li s nekog filmskog seta? Da pitamo Clinta Eastwooda?"

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Rijeci se osvrnuo na istragu o padu drona. Sastao se prije toga s gradonačelnikom Markom Filipovićem i rektoricom Sveučilišta u Rijeci Snježanom Prijić-Samaržija.

Predsjednik Zoran Milanović je bio na sastanku s gradonačelnikom Markom Filipovićem i rektoricom Sveučilišta u Rijeci Snježanom Prijić-Samaržija, nakon kojeg je komentirao rezultate istrage pada drona u Zagrebu.

Kazao je da nije pratio današnju prezentaciju o padu drona, ali da su njegovi suradnici slušali i da je otpočetka tu stvar ozbiljno shvatio. "Stvar je ozbiljna. Sama kinetička energija je ozbiljna, a ako je tu još toplinska energija, eksploziv... to je strašno opasno. Slušali smo prije svega od ministra pa od premijera koji se navukao, da su to nekakvi eksplozivi. Nisi ih mogao maknuti s ekrana. Avioni su mu letjeli nad Zagrebom, to mu je zadnji put", istaknuo je.

"Je li to s neba palo? Iz neke druge dimenzije? Ako nije privredni ni vojni eksploziv, ako je zemaljski, je li s nekog filmskog seta? Možda da pitamo Clinta Eastwooda", rekao je.

Napomenuo je da je "stvar osuđena na propast i prije nego što je počela kada se tako nešto da DORH-u".

"Ako se da istraga DORH-u koji je nepripremljen - protiv koga će ići? Ukrajinaca ili Rusa?", upitao je. "U njoj očito nije bilo eksploziva, inače bi mogao raznijeti zgradu. Kad je 50 kilograma TNT-a, onda se cijela zgrada trese i sve ide kvragu. To se pričalo na početku, a onda se sazvala konferencija na kojoj nismo saznali ništa", istaknuo je.

Kaže da nema optužnice jer nema osobe koju treba optužiti. "Zanima me, jel u tom objektu bilo TNT-a? Koliko? Bomba može biti i božićna ili se radilo o eksplozivu koji bi gimnaziju pretvorio u prah i pepeo. Mamuticu bi taj eksploziv od 50 kilograma raznio, o kojem se pričalo na početku" rekao je i dodao da je bilo neoprezno lupetanje premijera.

Kaže da vojni profesionalci nisu ništa shvatili. "Govorilo se da ne bi ispalo da je premijer budala. On nije budala, ali moraju paziti što govore", naglasio je Milanović.

"Na kraju eksploziva nema ni privrednog ni vojnog. Pa kojeg ima? Zadnjih deset dana je bilo peglanje neozbiljnih izjava ministra i premijera", istaknuo je. Rekao i da premijera i ministra Banožića od početka moli da ne govore. Izjave o NDH iz Splita nije htio komentirati i rekao je neka sada to komentira premijer.

Podsjetio je da su se njegove i Plenkoviće debate otprije svodio na čitanje Ustavnog suda i dodao da ne želi komentirati rekonstrukciju Vlade jer nema što reći. "Makni ministra. Nikom nije kraj života", rekao je Milanović istaknuviši da voli raditi s ljudima koji imaju moral.

Istragu o smrti rukometaša u Sjevernoj Makedoniji kaže nije detaljno pratio i da ne može nagađati radi li se o zataškavanju.

Kaže da ne zna tko bi Srbiju mogao napasti. "Njihova stvar. Hrvati ni Amerikanci ih neće napasti. Oni nisu članica NATO-a. Ostali su bez patrona preko noći i to je jako traumatično buđenje, vjerojatno mamurluk i sada kupuju neke kineske sustave koji su kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji. Ako ih i napadnu, što će s time?", upitao je Milanović.

Pročitajte i ovo Dron u Zagrebu Dovršena istraga Dnevnik Nove TV doznaje: Letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i nosila je bombu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NISU ZADOVOLJNI Nižu se reakcije na izvješće DORH-a o padu drona: "Jedna stvar je iznenađujuća..."

Kaže da mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to. "Hrvatska je u NATO-u, Srbija nije. Fućka se meni dokle god smo u NATO-u. Hoće ih napasti Rusija? Neće. Hoće li Srbija imati dva ili tri MIG-a ili nekakav sustav zemlja-zrak. Ja samo gledam i divim se političarima kako ljudima prodaju tako trulu priču jer to košta. Moraju se jasno odlučiti gdje pripadaju", rekao je i dodao da se nada kako će predsjednik ostati isti u Francuskoj.

Europski centar za digitalne inovacije

U Rijeci su Milanoviću bile predstavljene započete aktivnosti i planovi u području razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava i transfera te proces uspostave Europskog centra za digitalne inovacije (EDIH).

"Veselimo da smo na neki način približili predsjedniku neki detalj", istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija te dodala da je cilj da sveučilište poveže kadrove da ih se poveže s tvrtkama.

Riječ je o inicijativi u sklopu Programa digitalna Europa čiji je cilj jačanje digitalne spremnosti gospodarskog i javnog sektora na razini Europske unije (EU) kroz aktivnosti usmjerene na daljnji razvoj i upotrebu umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi.

Navečer će Milanović sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Viškovo.




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene