Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priopćenje ureda predsjednika

Oglasio se Milanović o stupanju na dužnost Ivana Turudića: "Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Goran Mehkek/Cropix
Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Darko Tomas/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Blaz Samec/Delo/Cropix +0 Zoran Milanović Galerija 1/5 >>
"Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države", poručio je predsjednik Zoran Milanović o Turudićevu stupanju na dužnost.

Oglasio se predsjednik Zoran Milanović o stupanju na dužnost Ivana Turudića. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti. Naslovio ga je - Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države. 

"Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić, koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskost i privrženost HDZ-u. Novi glavni državni odvjetnik izabran je isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada.

HDZ je preko "njihova dečka" Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj, što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela.

Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim kaznenim postupcima jer su prethodno donijeli lex AP, kojemu je cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama nego i kazniti sve koji te informacije javno objave.

Cilj lex AP je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakva nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić.

Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori. Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik Turudić komentirao slučajeve Mamić, Rimac i Agrokor. Želi izmijeniti tri zakona: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva"

Nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika unatoč svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj. Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost.

Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Novi glavni državni odvjetnik Izazvao je prosvjede ljevice, hoda uz pratnju, premijer ga brani, predsjednik napada: Ivan Turudić preuzima dužnost, najavio presicu

Neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ova partijskog jarma, moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro Republici Hrvatskoj. Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države", navodi se u priopćenju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene