Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi glavni državni odvjetnik

Turudić komentirao slučajeve Mamić, Rimac i Agrokor. Želi izmijeniti tri zakona: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva"

Aktualno Galerija Ivan Turudić Ivan Turudić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Turudić dolazi u DORH Ivan Turudić dolazi u DORH Foto: PIXELL Ivan Turudić Ivan Turudić Foto: Damjan Tadic/Cropix Rimac i Turudić Rimac i Turudić Foto: Cropix +6 Ivan Turudić Galerija 1/11 >>
Nešto prije 10 sati uz policijsku pratnju Ivan Turudić stigao je u DORH. Obavljena je službena primopredaja dužnosti. Turudić je na konferenciji za medije najavio da će DORH biti otvoreniji prema javnosti. Želi izmijeniti tri zakona.

Ivan Turudić i službeno je stupio na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ujutro je uz policijsku pratnju stigao u DORH. Nakon službene primopredaje održao je konferenciju za novinare. 

"Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati. Pri tome ne mislim da ću nekome odavati neke povlaštene tajne", rekao je Turudić na početku presice.

"Danas sam održao kolegij i to je bilo prvo što sam napravio. Drugo je sutra, a to je sastanak s USKOK-om. Nakon toga ću obići sva županijska državna odvjetništva. U idućim danima sastat ću se s ministrom Habijanom." 

Kaže da je nužno izmijeniti tri zakona. "Nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, DORH-u i ZKP, to su glavni alati DORH-a. Očekujem pomoć svih mjerodavnih i da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju", rekao je. 

"Sutra ću imenovati novog šefa USKOK-a", najavio je. 

Zahvalio je Zlati Hrvoj-Šipek.

"Naravno da ću donijeti novi raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i u USKOK-u i drugim DO-ima. Prerano je o tome govoriti."

O predmetu Agrokor i vještačenju kaže: "Nećemo razgovarati o konkretnim predmetima, ali optužnica je bila povučena i do dandanas nije određeno novo vještačenje. To je prioritet kojem ću prionuti ovih dana." 

Spomenuo je i slučaj Rimac. "U tom sam slučaju već bio izuzet." 

Što se tiče slučaja Agrokor, rekao je da je tu bilo puno pogrešnih stvari. 

Novi glavni državni odvjetnik kaže da mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije.

"Snažno se zalažem za osnivanje Visokog DORH-a."

Novinari su ga pitali o Mamićevim predmetima: "Sad smo predaleko došli. Ne želim govoriti o pojedinim predmetima."

Turudić je odgovorio na pitanje hoće li Plenkovićeva vlada imati popusta? "Neće. Ako bude sumnje, postupat ćemo. To ste dobro rekli, ako bude sumnje. Ako ne, nemamo što postupati."

Turudića su pitali i treba li preispitati diplome iz Travnika.

"Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti", kaže Turudić na pitanja o diplomi ministra poljoprivrede Josipa Dabre, koji je studij završio u Travniku u BiH.

O EPPO-u kaže: "To je bio slučaj na jednoj televiziji gdje me voditeljica prekinula i vrlo se neprofesionalno ponijela prema meni. Ja nisam protiv EPPO-a, nemam ništa protiv njih."

Turudić je ponovio da neće razgovarati o konkretnim predmetima nakon pitanja o slučaju Geodezija. 

"Trudit ću se da DORH bude otvoreniji javnosti nego dosad, a dokaz tome je današnja presica koju, evo, imamo."

O lex AP kaže: "Mislite da ću odavati izvide? Pa, neću."

Na pitanje o kadrovskoj devastaciji kaže da će se raspisivati natječaji za nova radna mjesta. "Ja sam naslutio u 30 godina rada da su kandidati čekali mig da se jave na slobodna mjesta. Migova više neće biti. Pozivam sve da se jave na natječaje." 

O političkim izazovima i političkim pritiscima kaže: "Baš me briga za pritiske. Ništa ne osjećam, došao sam ovdje raditi."

Novinari su ga pitali o policijskoj pratnji, a on je odgovorio protupitanjem: "Zašto to niste pitali prethodne državne odvjetnike?" 

O svom propucanom autu kaže: "Nemam informacije o izvidima, a i da ih imam, ne bih vam ih nikada rekao." 

O nepopunjenim mjestima i Bajiću kaže: "Kolega Bajić radi na dva vrlo važna projekta. Educira državne odvjetnike o ratnim zločinima počinjenima u ratu u Ukrajini i radi na jednom projektu vezanom za BiH. Do daljnjeg ostaje." Na ponovljeno pitanje o tome, rekao je: "Isuse, odgovorio sam na to pitanje." 

Na pitanje o šefu USKOK-a kaže da USKOK nema šefa i da je to terminologija iz gostionice. "USKOK ima ravnatelja", rekao je novinarki. 

Komentirao je svoj odnos s Plenkovićem i Milanovićem. Kaže da se odnos s Plenkovićem neće promijeniti, a da s predsjednikom RH nema odnos. Što se tiče premijera, Turudić kaže kako je donio ispravnu odluku kada ga je ovaj izabrao za glavnog državnog odvjetnika. "Takve se odluke ne donose da bi se isplatile", kaže na daljnja pitanja.

Turudić kaže da ga je "baš briga" ako čuje da se neki sudac našao s Mamićem.

"Što insinuirate, da sam ja počinio kazneno djelo. Lijepo vas molim da ovo nije predmet tiskovne konferencije da ja odgovaram o nečemu što je bilo prije devet godina". 

Ivan Turudić Obavljena primopredaja dužnosti Glavnog državnog odvjetnika - 2 Foto: DORH

Na čelo Državnog odvjetništva Turudić je imenovan na četiri godine nakon procedure u kojoj su četvoricu kandidata saslušali saborski Odbor za pravosuđe i Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, a Vlada potom Saboru predložila Turudića uz ocjenu da je njegov program bio najkvalitetniji.

Protukandidati su mu bili odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Dugogodišnji sudac s nizom poznatih presuda

Turudić je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu kod mentora Zvonimira Šeparovića na temi međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije položio je i pravosudni ispit.

Vježbenički staž odradio je na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje sudac, a kasnije i predsjednik. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Šeparović 1999. izabran za ministra pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Bez zadrške Dodik bijesan zbog izjave Grlića Radmana: "Bolje im je da šute, izvršili su genocid nad srpskim narodom"

Turudić 2000. dolazi na zagrebački Županijski sud, gdje dvije godine radi kao istražni sudac, a idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja. Od ožujka 2009. do kraja 2010. bio je predsjednik i sudac Uskočkog odjela zagrebačkog Županijskog suda, a dvije godine kasnije izabran je i za predsjednika toga najvećeg županijskog suda.

Početkom 2021. postaje sudac Visokog kaznenog suda, a do izbora predsjednika tog suda Željka Horvatovića upravo je Turudić slovio kao favorit, tim više što mu je tadašnji ministar pravosuđa ranije povjerio i ustrojavanje novoosnovanog prizivnog suda.

Dosadašnje presude

Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera (HDZ) zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Sudio je i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak, i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene