Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba biti oprezan

Opasnosti u blagdansko vrijeme: "Prošle godine smo u ovo doba imali desetak ozbiljnijih ozljeda"

Aktualno Galerija Srna Bijuk Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr Srna Bijuk i Zoran Barčot Srna Bijuk i Zoran Barčot Foto: DNEVNIK.hr Zoran Barčot Zoran Barčot Foto: DNEVNIK.hr +0 Petarda Galerija 1/4 >>
Blagdansko vrijeme nažalost donosi neke opasnosti, posebice kada je riječ o pirotehničkim sredstvima.

Tim Klinike za dječje bolesti Zagreb je zbog opasnosti pirotehnike povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama kod djece snimio spot kojim se upozorava na ozljede od opeklina.

Rukovanje s vrelom tekućinom, pirotehnička sredstva, visok napon – opasnosti je bezbroj, a gotovo sve su ih vidjeli liječnici Klinike za dječje bolesti Zagreb. O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala s kirurgom Zoranom Barčotom.

"Ozljede najčešće nastaju zbog eksperimentiranja pirotehnikom, zbog nepravilnog rukovanja ili zbog neispravnih pirotehničkih sredstava i takve ozljede znaju biti vrlo ozbiljne i vrlo dramatične", rekao je Barčot.

"Prošle godine smo u ovo doba imali desetak ozbiljnijih ozljeda. Naravno, to je vrh sante leda pacijenata koji dolaze u našu dječju kliničku ambulantu, ali su sigurno oko 10 puta veće. Svake godine oko 3000 djece zadobije opekline, od čega ih je 30-ak zbog pirotehnike", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Mirovine analiza prijedloga mirovinske reforme Opasnost kakve nema nigdje u svijetu ili inovacija Hrvatske koja će povećati mirovine? "Neki su prijedlozi promjena prošli ispod radara..."

Zbog pirotehničkih sredstava najčešće stradavaju ruke, ali mogu stradati i drugi dijelovi tijela, sluh, vid te ostaviti doživotne posljedice, a trenutačno su na odjelu djeca stara od godine i pol do 14 godina.

"Oni najmlađi su tu zbog vrelih tekućina. Najčešći uzrok opeklina je upravo ono što se nalazi u kući: tekućine, pegla, vrele površine. Osim toga, znaju dolaziti i zbog požara, a daleko najteže ozljede nastaju zbog visokog napona, čega je sve manje", rekao je doktor.

Pročitajte i ovo Provjereno: posljedice estetskih operacija - 1 DORH na potezu Pacijentice godinama optužuju zagrebačkog kirurga da ih je unakazio, konačno reagirala i Komora

Barčot je komentirao i spot koji je napravio tim Klinike kojim se upozorava na opasnosti pirotehnike.

"Mi svake godine u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova radimo akciju da bismo prevenirali ozljede i vidimo rezultate. Zaista su se te brojke smanjile, ali sada su češće one ozbiljnije ozljede tako da nije loše s akcijom početi na vrijeme jer je prva ozljeda od pirotehnike zabilježena u 11. mjesecu", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene