Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poseban simbol

Znate li što znači CRNI TROKUTIĆ na uputama za lijekove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simbol okrenutog crnog trokutića, moći ćete pronaći na uputama u kutiji lijeka, a od 1.rujna nalazi se na novim lijekovima na tržištu EU pod dodatnim monitoringom.

Od 1. rujna svi novi lijekovi koji su pod dodatnim monitoringom, a stavljaju se na tržište Europske unije, moraju u uputama za uporabu imati novi simbol, okrenuti crni trokutić, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Taj simbol treba pacijentima i zdravstvenom osoblju omogućiti jednostavniju identifikaciju lijekova pod dodatnim nadzorom, a dodatni tekst bi ih trebao potaknuti da preko nacionalnog sustava prijave neočekivane nuspojave kao reakcije pacijenta na lijek. Trokutić će biti otisnut na uputama koje se nalaze u kutiji lijeka, ali ne i na samom pakiranju. 

>>Model koji bi trebao riješiti problem bespotrebne potrošnje u zdravstvu

Okrenuti crni trokutić nije znak za uzbunu. EU komisija ističe da su i ti lijekovi prošli jednako stroge testove 'kako bi se dokazala njihova kvaliteta, djelotvornost i sigurnost kao i svi lijekovi koji se stavljaju na tržište EU'.  No, važno je paziti na eventualne nuspojave, koje nisu navedene u informacijama o lijeku.

Trokutićem će se označavati svi lijekovi koji sadržavaju neku novu aktivnu supstancu, a dobili su odobrenje nakon 1. siječnja 2011., biološki lijekovi poput cjepiva ili derivata plazme, te lijekovi za koje su nužne dodatne informacije nakon dobivanja odobrenja ili imaju uvjetovano ili ograničeno odobrenje za uporabu glede svoje sigurnosti ili djelotvornosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene