Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost trendovima

Znate li od kakvog zagađenja najviše strahujemo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciju podizanja svijesti zbog klimatskih promjena globalnog naziva 'Sat za planet Zemlju' uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, čija će se rezidencija, Kremlj, ali i Crveni trg naći u potpunom mraku. Istovremeno, istraženo je od kakvog zagađenja strahuju najviše građani RH.

Građani Hrvatske su najviše zabrinuti za očuvanje čistoće rijeka, jezera i mora (74%), te za utjecaj, koji na naše zdravlje imaju kemikalije u proizvodima koje svakodnevno koristimo (71%), pokazalo je istraživanje Gfk. U međuvremenu su, vjerojatno pod utjecajem aktualnih događaja vezanih uz povećanu razinu aflatoksina u mlijeku, problemi vezani za mogući negativnu utjecaj različitih kemikalija u proizvodima možda još i više dobili na značaju.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Prisega vjernosti Rusiji - 5 smrt šefa Wagnera Lukašenko upozorio Prigožina, ovaj nije odustao: "Želim umrijeti kao heroj"

Da građani jako vode računa o tome što piju i jedu govori i podatak da je više od 2/3 ispitanih izjavilo da je dosta ili jako zabrinuto na koji način se proizvodi hrana (postojanje pesticida, umjetnih gnjojiva, genetski modificiranih organizama), te na koji način se zbrinjava rastući otpad.

Globalno aktualne teme, poput gubitka biološke raznolikosti, klimatskih promjena, te iscrpljivanje prirodnih izvora energije, nešto manje brinu naše građane. Razlog manje zabrinutosti može se pronaći i u nedovoljnom poznavanju tematike jer 1/3 smatra da klimatske promjene uzrokovane globalnim zatopljenjem nisu tolika prijetnja kolikom je prikazuju mediji. Da bi se ljude trebali više educirati o problemima zaštite okoliša pokazuje i podatak da je 37% hrvatskih građana izjavilo da nemaju dovoljno znanja potrebnog za razumijevanje ovog problema.

Recesija ekološki osvijestila Hrvate

Svakako je dobra vijest da su građani Hrvatske dosta aktivni po pitanju pojedinih oblika ponašanja, koja su usmjerena očuvanju okoliša. 2/3 hrvatskih građana vodi računa o potrošnji energije u svom kućanstvu (koristi štedne žarulje, gasi svjetlo u prostorijama koje ne koriste, i sl.), odnosno štedi na potrošnji vode. Nešto više od polovice (55%) sa sobom nosi vrećicu u trgovinu čime se smanjuje količina PVC otpada, a 51% odvaja otpad za recikliranje.

Možda su neka od ovih ponašanja potaknuta lošom ekonomskom situacijom, ali su ipak činjenice koje govore u prilog da su određene promjene u ponašanjima moguće osobito ako su potaknute određenim mjerama bilo od strane države (naknada za povrat plastičnih boca) ili samih trgovina (naplata PVC vrećica). Po kupnji organske hrane Hrvati se nalaze uz bok najrazvijenijih zemalja, poput SAD-a i V.Britanije, jer čak 15% hrvatskih građana kupuje hranu iz organskog uzgoja, dok svaki peti građanin prilikom kupovine često bira one proizvode koij imaju oznaku zaštite okoliša.

Sat za planet zemlju 'zamračit' će zemaljsku kuglu

Inače, Kremlj i Crveni trg prvi će se put na sat vremena naći u potpunom mraku, a zahvaljujući akciji 'Sat za planet Zemlju'. Ta najznačajnija mjesta ruskog povijesnog i političkog života prvi su se put našla na popisu brojnih svjetski poznatih lokacija, koje se zamračenjem na sat vremena uključuju u najmasovniji globalni događaj za očuvanje planeta.

Tako će na sat vremena u mraku ostati i Opera u Sydneyu, nacionalni stadion u Pekingu, poznat pod imenom 'Ptičje gnijezdo', Bazilika rođenja Isusova u Bethlehemu, Akropola u Ateni, Kosi toranj u Pisi, Španjolske stube u Rimu, Buckinghamska palača, Parlament, Tower Bridge i Big Ben u Londonu, Times Square i Empire State Building u New Yorku, te slapovi Nijagare.Povodom ovog globalnog događaja, agencija GfK je istražila stavove i ponašanje hrvatskih građana vezano uz zaštitu okoliša.

Uključite se u akcije za očuvanje planeta čitave godine

Na portalu Earth Hour, koji je pokrenula jedna od vodećih svjetskih nevladinih organizacija za zaštitu prirode WWF, a čija je ambasadorica Jessica Alba, možete se uključiti u čitav niz akcija i tzv. izazova, a sve s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti i ekološkim problemima općenito. Ako vam je draže, imate i hrvatsku inačicu na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook. Inače, uz više od 150 zemalja,prvi se put uključuju Palestina, Tunis, Ruanda, Galapagos, Republika Surinam, Francuska Gvajana i Sveta Helena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene