Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne oluje

Nove posljedice globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj snažnih atlantskih oluja sličnih uraganu Katrina, koji je prije osam godina razorio južnu američku obalu, mogao bi se značajno povećati u ovom stoljeću, objavili su ekolozi.

Znanstvenici su dugo proučavali odnos između toplijih površina mora i sporih ciklona iznad Atlantika no novo istraživanje pokušava procijeniti koliko najrazornijih uragana može stvoriti porast globalnih temepratura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neviđene temperature U ovoj se zemlji svi pitaju - gdje je snijeg: "Pratim prognozu 55 godina, ovo je za mene šok" Slika nije dostupna Velika prijetnja New Yorku prijeti najveća opasnost u njegovoj povijesti

>> Ruski znanstvenici tvrde: Slijedi klimatski obrat!

Ekstremne oluje vrlo su osjetljive na temperaturne oscilacije i broj uragana poput Katrine mogao bi se udvostručiti zbog porasta globalnih temperatura u 20. stoljeću, izvijestili su znanstvenici u časopisu Proceedeings of the National Academy of Sciences.

Ukoliko temperature nastave rasti u 21. stoljeću, kao što mnogi klimatolozi predviđaju, broj uragana poput Katrine mogao bi se najmanje udvostručiti sa svakim stupnjem Celzija porasta globalne temperature, kažu znanstvenici. UN-ovo povjerenstvo za klimatske promjene izradilo je računalne simulacije koje sugeriraju da bi globalne temperature mogle narasti između dva i šest stupnjeva Celzija do kraja stoljeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene