Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada na maksimum

Doznajte kako pravilno koristiti klima uređaje i uštedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S većim vrućinama naglo se povećala i potrošnja energenata. HEP već danas očekuje 10% veće opterećenje mreže u odnosu na prošli tjedan. Istražili smo kako racionalno trošiti struju i minimalno naštetiti novčaniku, ali i zdravlju.

Zahvaljujući klima uređajima, prostor se može lako i brzo rashladiti, ali treba biti racionalan. Mnogi ne razmišljaju o novcu, a klime su među najvećim potrošačima u Europi.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Blagadni pred vratim Božić je sve skuplji, cijena bakalara i do 59 eura po kili: "Pa neki se žale, ali svatko izabere ono što može" Ilustracija DNEVNIK NOVE TV PITA Trošite li iznad svojih mogućnosti? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Da bi potrošnja bila manja, razlika temperatura unutarnjeg i vanjskog prostora ne smije biti veća od 8 stupnjeva. Isto vrijedi i za klimu u automobilu.

'Mnogi stave klimatizacijski uređaj na maksimum. Tako preopterećuju sustav, tako povećavaju potrošnju za dodatnih pola litra na 100 kilometara i istodobno se povećava rizik da se vozač i putnici razbole', kaže Marušić.

>> Nova naredba od šefova: Evo što moraju nositi!

Pripazite - gašenje klime i otvaranje prozora za automobil je još lošija opcija, jer se tako otpor zraka drastično povećava, a upravo to najviše utječe na potrošnju.

A da se ne biste razboljeli od računa za gorivo, važno je pripaziti na još neke sitnice. Čak i vrsta mjenjača čini razliku. 'Načelno automatski mjenjač povećava potrošnju u odnosu na ručni za otprilike jedan litar, također, kao i klimatizacijski uređaj', dodaje Marušić. Naglo ubrzavanje, naglo kočenje i prebrza vožnja također će vas koštati. Sa svakim pretjecanjem oprostili ste se od nekoliko kuna.

Uz gume važno je provjeriti rashladnu tekućinu i ulje. Na putovanje ne nosite ono što vam ne treba, jer svaki dodatni kilogram znači i veću potrošnju.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene