Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Znate li da možete dobiti kaznu ako ne dignete ručnu kočnicu? Jednom muškarcu greška je mogla biti kobna

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nepodizanje ručne kočnice, u nekim situacijama može uzrokovati velike probleme ili čak i fatalne posljedice. I zakon nalaže da je podizanje ručne obavezno, a zbog nepridržavanja, možete dobiti kaznu od 300 kuna.

Ručna kočnica bi se trebala podizati kod izlaska iz vozila, a posebno kada se auto parkira na uzbrdici. U tom slučaju auto može vrlo jednostavno krenuti i pri tome biti opasnost na cesti.

Vozač koji ostavlja vozilo na cesti mora poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno inače mu prijeti 300 kuna kazne.

Da su kazne za ručne kočnice stvarne, pokazuje i primjer na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, pri čemu je okrivljenik u kolovozu 2022. godine kažnjen s 900 kuna. Stavlja mu se na teret što nije poštivao zakonsku odredbu prema kojoj je trebao poduzeti sve mjere da auto ne krene s mjesta na kojem je parkirao.

Vozač to nije napravio pa se automobilom zabio u betonski stup, prikliještio vozača koji je cijelo vrijeme pokušavao zaustaviti vozilo i time je uzrokovana prometna nesreća s teškim posljedicama.

Kazna se povećava ako je vozilo koje je parkirano krenulo samo i rezultiralo nesrećom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija objavila detalje Ima 17 godina, u istom danu automobilom je prouzročio dvije prometne nesreće i oba puta pobjegao

Slična situacija dogodila se i okrivljeniku koji je iznajmio vozilo. On je parkirao vozilo na visokoj uzbrdici i tvrdio na sudu kako je dovoljno dobro podigao ručnu kočnicu jer se vozilo nije počelo kretati na samom početku, već tek nakon 10-ak sekundi, piše HAK revija.

Pročitajte i ovo Policajac u Zagrebu skrivio prometnu nesreću - 2 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Pokrenut disciplinski postupak: Djelatnik krim policije koji je pijan jurio 100 km/h te se potukao nije te večeri bio u službi

Vozač je pokušao ući u vozilo, pritisnuti kočnicu kako bi ga zaustavio, ali je bilo prekasno i vrata vozila su ga prikliještila za stup. Zadobio je teške tjelesne ozljede

Vozač je bio stava kako ručna kočnica nije bila u dobrom stanju što on nije mogao znati jer je bila riječ o automobilu koji je bio unajmljen, a prije toga nije parkirao automobil na tako velikoj uzbrdici pa da bi primijetio da konkretna ručna kočnica nije ispravna, padala je i kiša što je doprinijelo nastanku nesreće u kombinaciji s mogućom neispravnošću ručne kočnice.

To mu objašnjenje ipak nije prošlo na sudu te je bio kažnjen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene