Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska obilježava Dan državnosti

Zna li itko koji je danas praznik!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je najveći praznik koji država može imati, Dan državnosti, što zapravo predstavlja rođendan naše sada već punoljetne države.

Do koalicijske vlade predvođene SDP-om Dan državnosti se slavio 30. svibnja i pod tim datumom je urezan u kolektivnu svijest Hrvata. Taj datum većina pamti po velikim smotrama naše vojske na Jarunu i po predsjedniku Franji Tuđmanu u bijeloj, neki bi rekli 'maršalovoj' odori. Danas većina Hrvata niti ne zna da se dan državnosti slavi baš na taj današnji dan, samo znaju da je još jedan neradni dan pa mogu 'zapaliti' na more. Mnogi krive vlast što građane uopće ne obrazuje o tome što se i zašto danas slavi, pa će tek upalivši vijesti vidjeti zašto su danas bili kod kuće. Tako, umjesto slavlja i radosti, ovaj dan je postao još samo jedna tema prepucavanje lijevih i desnih zašto se danas ne slavi onako kako bi trebalo. A 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je donio odluku da se krene u raskidanje državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stjepan Mesić o Sanaderu 'Žalosno je da bivši premijer bježi, još žalosnije da nije zaustavljen' Slika nije dostupna Dnevni avaz tvrdi WikiLeaks: Sanader Silajdžića smatrao staromodnim

>> Lipanj je najneradniji mjesec u godini

>> Malo matematike i možete na poduži godišnji odmor

No, državnički protokol je danas ipak krcat. U povodu Dana državnosti predsjednici države, Hrvatskoga sabora i Vlade - Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoju. Izaslanstvo Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora položit će vijence i zapaliti svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju).

>> Mesić nije položio vijenac na Tuđmanov grob, ali jest na spomenik Narodnim herojima

Svečanu misu za Domovinu, za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata predvodit će u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misi će nazočiti predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade - Luka Bebić i Ivo Sanader U povodu Dana državnosti bit će održana svečana sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj će sudjelovati i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova RH na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u povodu Dana državnosti. Svečanosti će nazočiti i prigodnim govorima obratiti se nazočnima predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade - Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader.

Središnja proslava u Vukovaru

Svečanost obilježavanja Dana državnosti nastavit će se prigodnim programom u Vukovaru gdje će se obilježiti završetak školovanja polaznika vojnih škola za potrebe Oružanih snaga. Svečani program počet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijećaStjepana Mesića, Luke Bebića i Ive Sanadera na Spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Središnja svečanost obilježavanja Dana državnosti održat će se u vojarni 204. brigade gdje će se upriličiti svečana promocija i podjela diploma za 14 polaznika Ratne škole 'Bana Josipa Jelačića' te za devet kadeta pilota. Državni čelnici održat će prigodne govore polaznicima vojnih škola , a nakon toga dat će izjave novinarima .

Prijepodne vijence će položiti i zapaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari izaslanstva škola Hrvatskoga vojnog učilišta, a misu zahvalnicu predvodit će u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Jeste li imali osjećaj da je bio Dan državnosti?

  • Da
  • Ne
  • Briga me, glavno da ne radim
  • Ne, od kada nije 30. svibnja

Ukupno glasova:

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene