Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevni avaz tvrdi

WikiLeaks: Sanader Silajdžića smatrao staromodnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader smatrao je bivšeg bosanskohercegovačkog kolegu Harisa Silajdžića staromodnim političarom koji očekuje da sve BiH probleme rješavaju druge države, stoji u jednom od dokumenata kojeg je objavio WikiLeaks, prenosi Dnevni Avaz.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Kako donosi bosanskohercegovački Dnevni avaz, američka ambasada u Zagrebu uputila je u svibnju 2007. State Departmentu dokument u kojem se donosi Sanaderova ocjena Silajdžića. 'Silajdžić je jedan staromodni političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme Bosne i Hercegovine riješe druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim državnim premijerom Adnanom Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta' stoji u zabilješki poslanoj iz Zagreba u Washington, prema tvrdnjama bosanskohercegovačkog dnevnika. Sanader je istaknuo kako je zabrinut radi sve većeg ulaganja ruskih tvrtki u BiH.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> Kosor: Objava na WikiLeaksu ne mijenja naš odnos s SAD-om

'Ukoliko se dogodi iseljevanje Hrvata iz BiH te izdvajanja Republike Srpske doći će do stvaranja opasne male islamske države u Europi', pišu kako je rekao tada Sanader američkom dužnosniku Danielu Friedu, a s bivšim premijerom složio se navodno i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je s Friedom imao odvojene sastanke. Fried je hrvatskim političarima rekao kako stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH ne dolazi u obzir, prenosi srpski B92.

U istom dokumentu stoji i kako je Amerikanac hrvatskim političarima podijelio informaciju prema kojoj mu je Milorad Dodik rekao kako će on podržati neovisnost Kosova ukoliko Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o neovisnosti Kosova, donosi Dnevni avaz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene