Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader smatrao je bivšeg bosanskohercegovačkog kolegu Harisa Silajdžića staromodnim političarom koji očekuje da sve BiH probleme rješavaju druge države, stoji u jednom od dokumenata kojeg je objavio WikiLeaks, prenosi Dnevni Avaz.


Kako donosi bosanskohercegovački Dnevni avaz, američka ambasada u Zagrebu uputila je u svibnju 2007. State Departmentu dokument u kojem se donosi Sanaderova ocjena Silajdžića. 'Silajdžić je jedan staromodni političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme Bosne i Hercegovine riješe druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim državnim premijerom Adnanom Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta' stoji u zabilješki poslanoj iz Zagreba u Washington, prema tvrdnjama bosanskohercegovačkog dnevnika. Sanader je istaknuo kako je zabrinut radi sve većeg ulaganja ruskih tvrtki u BiH.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Koronavirus u BiH Nastavlja se rast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini: Više od 1600 novih slučajeva

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> Kosor: Objava na WikiLeaksu ne mijenja naš odnos s SAD-om

'Ukoliko se dogodi iseljevanje Hrvata iz BiH te izdvajanja Republike Srpske doći će do stvaranja opasne male islamske države u Europi', pišu kako je rekao tada Sanader američkom dužnosniku Danielu Friedu, a s bivšim premijerom složio se navodno i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je s Friedom imao odvojene sastanke. Fried je hrvatskim političarima rekao kako stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH ne dolazi u obzir, prenosi srpski B92.

U istom dokumentu stoji i kako je Amerikanac hrvatskim političarima podijelio informaciju prema kojoj mu je Milorad Dodik rekao kako će on podržati neovisnost Kosova ukoliko Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o neovisnosti Kosova, donosi Dnevni avaz.