Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita prirod ili investicije?

Zmajlović: Zaštita prirode mora biti poluga razvoja i novi će zakon to omogućiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada na sve načine pokušava pokrenuti investicije pa se mijenja i Zakon o zaštiti prirode. Po novom će dobiti mogućnost odobravanja strateških investicija, unatoč utjecaju na prirodu, zaključe li da je riječ o javnom interesu.

'Zaštita prirode mora biti poluga razvoja', rekao je ministar Zmajlović i najavio da će novi zakon to i omogućiti. 'Cilj ovih izmjena je poboljšavanje investicijske klime u kontekstu zaštite prirode, ali i podizanje svijesti svih građana da je zaštita prirode nešto dobro i korisno', kazao je Zmajlović.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Najveću sekvoju na svijetu omotali folijom - 1 POŽARI U KALIFORNIJI Prijeti mu golema plamena stihija: Vatrogasci očajnički pokušavaju zaštititi najveće stablo na svijetu

Zato će se smanjiti rokovi za određivanje ocjene prihvatljivosti određenih projekata. Također, Vlada će, bez obzira na utjecaj na okoliš, moći odobriti projekte za koje se utvrdi prevladavajući javni interes. 'To su veliki, strateški, infrastrukturni projekti, najčešće prometnice, mostovi, hidroelektrane, kada treba donijeti odluku da je pojedini zahvat od izrazitog interesa Republike Hrvatske', kazao je Zmajlović.

>>
Zmajlović: Moramo se zapitati je li nam je važnija Ombla ili bioraznolikost?

Na pitanje hoće li se, bez obzira na endemske vrste, ipak ići u projekt Ombla, Zmajlović je odgovorio kako se, prema njegovom mišljenju, u taj projekt ne bi trebalo ići iz razloga koje je već naveo, ali da će konačnu odluku donijeti Vlada, odnosno HEP.

Oporba smatra da se od Omble nikako ne smije odustati. 'Hrvatska je toliko deficitarna s energetskim lokacijama da je lokalitet Omble od zlatne vrijednosti. I Plomin i Kosinj i Hidroelektranka Ombla su dio strateških odrednica Hrvatske demokratske zajednice', kazao je Darko Horvat.

Zelenima je to problematičan način donošenja odluke o javnom interesu. 'Ono što je problematično što u tom trećem koraku nema sudjelovanja javnosti. Znači, što je javni interes? To bi trebalo puno bolje definirati', kazala je Jagoda Maunić iz Zelene akcije. Zato traže novu javnu raspravu o zakonu i da se resorni ministar više posveti zaštiti prirode, a manje investicijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene