Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema više izgovora'

Zmajlović: Od odvajanja bio otpada nisam odustao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar je opovrgnuo tvrdnje da je odustao od odvajanja bio otpada ističući da se količina takvog otpada na hrvatskim odlagalištima do kraja ove godine mora smanjiti.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je danas da se ne odustaje od odvajanja bio otpada te istaknuo da se količina bio otpada na odlagalištima u ovoj godini mora smanjiti.

"Količina bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti. Nema više izgovora. To možemo postići odvojenim prikupljanjem i obradom, primjerice u kompostanama ili predobradom miješanog komunalnog otpada prije odlaganja", ističe ministar Zmajlović u priopćenju u kojem opovrgava da je odustao od odvajanja bio otpada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do tada zabranjeno odlaganje Trogirsko bi odlagalište u vrlo kratkom roku moglo dobiti privremenu dozvolu Slika nije dostupna Inspekcijska zabrana Zmajlović: Nema popuštanja za trogirsko odlagalište

>> Je li ministar Zmajlović odustao od odvajanja bio otpada?

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju naglašava da je prema zahtjevima europske direktive o otpadu, koju je Hrvatska dužna u cijelosti implementirati, 1. siječnja 2015. rok do kada moramo osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada.

Što se tiče bio otpada i njegovog odvajanja kao posebne kategorije otpada, Ministarstvo navodi da su glavna načela koja treba osigurati za njegovo gospodarenje također definirana u Okvirnoj direktivi o otpadu EU koja, dodaje, ne propisuje rok za uspostavu sustava odvojenog skupljanja kao za prethodno navedene posebne kategorije.

"Postoji, međutim, obaveza smanjenja količine bio otpada odloženog na odlagališta i to do 31. prosinca 2013., na razinu 75 posto količina koje su odložene 1997. godine", ističe i dodaje da se to može osigurati i predobradom prije odlaganja, ne nužno i jedino odvojenim prikupljanjem.

Ministarstvo napominje da je nacrt zakona o otpadu, koji je sredinom prošle godine poslan u Europsku komisiju i u javnu raspravu, dobio brojne suštinske primjedbe obiju strana te da se stoga došlo do zaključka da je predloženi rok od 1. siječnja 2013. za uvođenje odvojenog prikupljanja bio otpada potrebno prilagoditi stvarnom stanju u zemlji.

"Temeljem naknadnih detaljnijih analiza i konzultacija s nositeljima sustava skupljanja otpada, komunalnim tvrtkama, strukom, građanima - došlo se do zaključka da je predloženi rok od 1. siječnja 2013. za uvođenje odvojenog prikupljanja bio otpada potrebno prilagoditi stvarnom stanju u zemlji i postupno uspostavljati sustav odvojenog skupljanja bio otpada kako bismo u konačnici imali učinkovit i isplativ sustav koji onda može građanima pružiti uslugu odvojenog skupljanja bio otpada i ispuniti zahtjeve i ciljeve EU propisa na tom području, a što nikako ne isključuje obavezu smanjenja količine odloženog bio otpada", stoji u priopćenju.

Da se to nije napravilo, naglašava Ministarstvo, imali bismo još jedan zakon koji je neprovediv. "A ovo je samo jedna od stavki navedenog prijedloga zakona koji je sporan. Preko tisuću primjedbi javnosti i osamdesetak stranica iz Europske komisije nesporno pokazuju da se radilo o lošem prijedlogu", dodaje se.

Ponovivši riječi ministra Zmajlovića kako nema govora ni o kakvom odustajanju od odvajanja bio otpada, Ministarstvo napominje da će novi zakon o otpadu donijeti poboljšanja u predloženim modelima gospodarenja, potpunu usklađenost s EU, preciznije će odrediti načine, postupke, ciljeve i rokove za gospodarenje otpadom i po prvi puta predvidjeti sankcije za neprovođenje. "No, sankcije su krajnja mjera. Prije pokretanja sankcija, građani moraju imati mogućnost odvajanja na kućnom pragu i jasnu motivaciju za odvajanje. A to je - naplata po količini, a ne po metru četvornom stana ili poslovnog prostora", ističe Ministarstvo.

U priopćenju se napominje da su sva tri ključna zakona iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u drugoj polovici 2012. dorađena sukladno komentarima iz Europske komisije i iz javne rasprave te su krenuli u proceduru. Zakon o zaštiti prirode je upućen i na Vladi bi se trebao naći na jednoj od sljedećih sjednica, Zakon o zaštiti okoliša trenutno je u Europskoj komisiji i prolazi provjeru usklađenosti s europskim direktivama, a Ministarstvo očekuje da na Vladu ide u veljači, a Zakon o otpadu odmah nakon toga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene