Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rješenje

Je li ministar Zmajlović odustao od odvajanja bio otpada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je bilo u planu da se od 1. siječnja uvede obavezno odvajanje bio otpada, aktualni ministar okoliša Mihael Zmajlović od toga je odustao.

Građani su prvu zadaću gospodarenja otpadom trebali imati od 1. siječnja, razdvajati biootpad. Njega prema podacima Programa za razvoj UN-a u Hrvatskoj na deponije odložimo 96 posto. Ministar Zmajlović zaustavio je tu odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo biootpad Holy: Problem otpada nije se rješavao na vrijeme Slika nije dostupna Kako komentirate izlazak Mirele Holy iz SDP-a?

'U već spomenutoj Okvirnoj Direktivi o otpadu, za gospodarenje bio otpadom nije propisan rok za uspostavu sustava odvojenog skupljanja, kao za prethodno navedene posebne kategorije otpada', kaže Ministarstvo okoliša.

Pompozno najavljeni plan bivše ministrice Holy pao je u zaborav. 'Na jesen krenuti sa kampanjom vezanjom za provedbu Zakona o otpadu, odnosno kampanje osvješćivanja', kazala je tad Mirela Holy.

>> Zmajlović: Zeleno gospodarstvo zahtijeva bolje i skuplje tehnologije

U jednom kontejneru nekoliko vrsta otpada. Ono što je za bivšu ministricu bio prioritet, za ministra Zmajlovića, čini se, ima vremena. 'Prema zahtjevima europske Direktive o otpadu, koju smo dužni u cijelosti implementirati, datum 1. siječnja 2015. stoji kao rok do kad moramo osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električkog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada', kažu iz ministarstva.

Direktiva Europske unije nalaže nam da do 2020. godine recikliramo 50 do 70 posto otpada. U Hrvatskoj se na godinu proizvede oko 13,2 milijuna tona otpada. Veći dio je biorazgradiv što znači da ima i gospodarski potencijal. No dok god se po tom pitaju ništa ne poduzima, za nas je to još uvijek samo smeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene