Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaštitnici životinja se bune

Ministarstvo o odstrelu podivljalih životinja u Dolini Neretve: "Razmatramo prijedloge koji su pristigli u posljednja dva dana".

Krave
Krave Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je priopćenjem o odstrelu životinja koje bez nadzora lutaju Dolinom Neretve i rade štetu te plaše ljude.

Šteta koju životinje, uglavnom krave, koje lutaju tim krajem rade je ogromna, a bude i bliskih susreta s ljudima. Građani su tražili rješenje i država im je nudila samo odstrel, no izgleda da su spremni sagledati i druge mogućnosti.

Pročitajte i ovo Pronađen žohar u hrani u studentskoj menzi "Ne krivim tete" Užas u menzi! Beštija u tanjuru s pizzom, oglasio se i ravnatelj: "Postoji osnovana sumnja..." Intervencija vatrogasaca u Makarskoj - 3 Traži dom FOTO Intervencija koja se rijetko viđa! Sve je počelo pozivom iz lokalne trgovine: "Opasnost je posvuda, pogotovo za ove malene"

Naime, u priopćenju Ministarstva poljoprivrede objavljenom u četvrtak naglasili su kako "ministarstvo razumije apele zainteresirane javnosti za pronalaženje drugih mogućnosti koje ne uključuju trajno uklanjanje podivljalih životinja te razmatra i prijedloge koji su pristigli u posljednja dva dana".

Dnevnik Nove TV prošlog tjedna istražio je priču o pošasti životinja koje lutaju i razmnožavaju se bez kontrole u Neretvanskoj Dolini.

Luka Oman iz društva za zaštitu životinja tada je kazao: "Odstrel je potpuno nedopustiv i neopravdan. Ono što je bitno, treba provoditi zakon."

Ministarstvo je sada priopćilo kako je 1. listopada donijelo dva rješenja o odstrelu podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja na lovilištima Rujnica i Opuzen. "Prema zapisniku, radi se o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnotežu staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva. Ministarstvo poljoprivrede je bilo dužno postupiti po Zakonu, a sve radi smanjenja rizika od štetnih posljedica definiranih Zakonom", pojašnjavaju u priopćenju.

Objasnili su i kako se postupa u slučaju zanemarivanja životinja.

"Neovisno o Rješenjima koja su donesena sukladno Zakonu o lovstvu i zapisniku DIRH-a te koja se odnose na postupanja u području lovišta XIX/7 – RUJNICA i XIX/116 – OPUZEN, sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 102/17 i 32/19) zabranjeno je zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu, a posjednik ne smije napustiti domaću životinju ili kućnog ljubimca koje drži pod nadzorom. Inspekcijski nadzor u provođenju Zakona o zaštiti životinja provode veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata te se novčanom kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kažnjava za prekršaj pravna osoba ako napusti domaću životinju te ako pravodobno ne zatraži veterinarsku pomoć i zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja ili veterinarsku pomoć pri porodu ako je potrebna ili odgovarajuću njegu bolesnih, ozlijeđenih i iscrpljenih životinja, a fizička osoba kaznit će se novčanom kaznom od 15.000,00 do 30.000,00 kuna. Poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave. Način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Nadzor nad provedbom općih akata JLS-a provode komunalni redari. Ako komunalni redar tijekom nadzora uoči postupanje protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, za koje nije nadležan, obvezan je o tome odmah obavijestiti veterinarskog inspektora. Ako komunalni redar u nadzoru utvrdi povredu Zakona u skladu sa svojim ovlastima, ima pravo i obvezu naplatiti novčanu kaznu propisanu općim aktom predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave, a ta sredstva prihod su jedinica lokalne samouprave i koriste se za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja. U slučaju ugrožene sigurnosti i zaštite ljudi ili životinja, u skladu s člankom 11. stavkom 1. točkom 6. Zakona o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 102/17 i 32/19) takve životinje mogu se trajno ukloniti, a odluku donosi veterinarski inspektor Državnog inspektorata", pojasnili su iz ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene