Dolinom Neretve bez nadzora lutaju domaće životinje. Riječ je većinom o kravama o kojima se vlasnik očito više ne želi ili ne može brinuti. Država problem želi riješiti odstrelom goveda, ali tomu se oštro protive zaštitnici životinja.

Galerija Veljko Bebić i Mario Jurič Krave Drago Bezer +0 Luka Oman

Darmar napravile su krave u jednom masliniku u selu Desne u dolini Neretve. Oči u oči s podivljalim bikom od osamsto kilograma našao se Veljko.

Vezani članci Dvobojni tamarini - 2 Divlje srce Zagreba: Upoznajte nove stanovnike Maksimirske šume, čeka ih posebna poslastica Ilustracija Lovio i kupovao ptice pa ih držao u kavezima na zidu obiteljske kuće: Na vrata mu pokucala policija

"To je najezda. Kad je on zaprpa nogom, kad je on poletija prema meni, ja sam bio ispred njega. Sav sam bio izgreben. Išao sam na hitnu. Jedva sam osta' živ. Sreća što je star", kaže Veljko Babić iz sela Desne.

A najveću štetu rade noću. Ni mrtvima ne daju mira. "Sada su Svi sveti, ljudi će donijeti cvijeće, a one će sve pojesti", dodaje. 

Štete koje nastaju na poljoprivredi su, kažu mještani, nemjerljive. Ovo je pošast koju hitno treba zaustaviti jer nema toga čega se te životinje nisu dotakle. Životinje u koje prstom upiru mještani, kažu, imaju vezu s Dragom Bezerom. Na terenu se vide neke životinje s markicom, neke ne.

Smatrate li se vi krivim za ovo sto se događa? "Ne", odgovara Bezer. Ali potvrđuje državnu ruku pomoći. Koliko ste poticaja od države dobili? "Ja sam dobija oko milijun kuna otkad se s ovim bavim", kaže.

Slika nije dostupna Svi žele štence i mačiće, no jedno sklonište za životinje odlučilo je pomoći starijim životinjama

Lavovi Kakva makljaža! Snimili obračune divljih životinja, mogli su samo nepomično stajati i snimati

A životinja koje bez nadzora lutaju i razmnožavaju se ima toliko da ta ista država sada želi odstrel. Luka Oman iz društva za zaštitu životinja kaže: "Odstrel je potpuno nedopustiv i neopravdan. Ono što je bitno, treba provoditi zakon."

"Ona ne zna šta je krava, a kamoli da mi priča o zaštiti životinja. Neka dođe i ona ima da suzu pusti kad dođe tu", kaže Veljko. Odstrel je u skladu sa zakonom, birokratski poručuje ministrica poljoprivrede.

"Mi smo to ukinuli ima skoro četiri godine, u mandatu ove vlade, nema poticaja za te životinje i za tog vlasnika", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Mještani traže pravdu, država odstrel, udruge zaštitu. A životinje? Njih se, nažalost, ništa ne pita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju