Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STANOVNICI U PROBLEMIMA

Dolinom Neretve bez nadzora lutaju domaće životinje: "Kad je poletija prema meni, sav sam bio izgreban. Jedva sam ostao živ''

Aktualno Galerija Veljko Bebić i Mario Jurič Veljko Bebić i Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr Krave Krave Foto: DNEVNIK.hr Drago Bezer Drago Bezer Foto: DNEVNIK.hr +0 Luka Oman Galerija 1/4 >>
Dolinom Neretve bez nadzora lutaju domaće životinje. Riječ je većinom o kravama o kojima se vlasnik očito više ne želi ili ne može brinuti. Država problem želi riješiti odstrelom goveda, ali tomu se oštro protive zaštitnici životinja.

Darmar napravile su krave u jednom masliniku u selu Desne u dolini Neretve. Oči u oči s podivljalim bikom od osamsto kilograma našao se Veljko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Bolovanje za vlasnike pasa i mačaka? ''Važno je da vlasnici ne budu u dilemi kazna ili otkaz'' Krave zaštitnici životinja se bune Ministarstvo o odstrelu podivljalih životinja u Dolini Neretve: "Razmatramo prijedloge koji su pristigli u posljednja dva dana".

"To je najezda. Kad je on zaprpa nogom, kad je on poletija prema meni, ja sam bio ispred njega. Sav sam bio izgreben. Išao sam na hitnu. Jedva sam osta' živ. Sreća što je star", kaže Veljko Babić iz sela Desne.

A najveću štetu rade noću. Ni mrtvima ne daju mira. "Sada su Svi sveti, ljudi će donijeti cvijeće, a one će sve pojesti", dodaje. 

Štete koje nastaju na poljoprivredi su, kažu mještani, nemjerljive. Ovo je pošast koju hitno treba zaustaviti jer nema toga čega se te životinje nisu dotakle. Životinje u koje prstom upiru mještani, kažu, imaju vezu s Dragom Bezerom. Na terenu se vide neke životinje s markicom, neke ne.

Smatrate li se vi krivim za ovo sto se događa? "Ne", odgovara Bezer. Ali potvrđuje državnu ruku pomoći. Koliko ste poticaja od države dobili? "Ja sam dobija oko milijun kuna otkad se s ovim bavim", kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskustvo ili mladost? Svi žele štence i mačiće, no jedno sklonište za životinje odlučilo je pomoći starijim životinjama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Životinjske bitke Kakva makljaža! Snimili obračune divljih životinja, mogli su samo nepomično stajati i snimati

A životinja koje bez nadzora lutaju i razmnožavaju se ima toliko da ta ista država sada želi odstrel. Luka Oman iz društva za zaštitu životinja kaže: "Odstrel je potpuno nedopustiv i neopravdan. Ono što je bitno, treba provoditi zakon."

"Ona ne zna šta je krava, a kamoli da mi priča o zaštiti životinja. Neka dođe i ona ima da suzu pusti kad dođe tu", kaže Veljko. Odstrel je u skladu sa zakonom, birokratski poručuje ministrica poljoprivrede.

"Mi smo to ukinuli ima skoro četiri godine, u mandatu ove vlade, nema poticaja za te životinje i za tog vlasnika", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Mještani traže pravdu, država odstrel, udruge zaštitu. A životinje? Njih se, nažalost, ništa ne pita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene