Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veća stopa inflacije

Zašto vaš novac danas vrijedi manje nego prošle godine? "Koliko god nas uvjeravali da plaće rastu, one nikad ne rastu koliko i cijene"

Aktualno Galerija Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 5 Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 5 Foto: DNEVNIK.hr Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 6 Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 6 Foto: DNEVNIK.hr Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 4 Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 3 Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 2 Galerija 1/9 >>
U Hrvatskoj već nekoliko mjeseci raste inflacija, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 2,1 posto. Iako je građanima već sada sve preskupo, stručnjaci umiruju - cijene neće ići u nebo!

O slatkoj i mirisnoj trešnji Marija može tek maštati. Kaže da je probala jednu jer se zaželjela trešanja, no ne može si ih kupiti. Statistika kaže da voće nije skuplje, ali jesu duhan, dijelom zbog trošarina, ulje, slatkiši, gazirana i žestoka pića. Najviše je poskupjelo gorivo, i to gotovo 52 posto, što vodi i skupljem prijevozu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti"

Više plaćamo usluge stomatologa, male kućanske aparate, bicikle i šišanje kod frizera. Prošle godine sto kuna je vrijedilo više. Danas novac vrijedi manje. Zbog inflacije od dva posto izgubili ste dvije kune.

Umirovljenicima nije lako i traže akcije za ono što si inače ne mogu priuštiti, ali nije lako ni radnicima. Dio plaća je rastao, ali medijalna je oko šest tisuća kuna. Toliki ili manji iznos prima polovica zaposlenih. Zbog cijena hrane, stana i režija kućni budžet najviše curi.

"Uvijek se takva poskupljenja najviše odraze na najsiromašnije. I koliko god nas uvjeravali da plaće rastu, nikad ne rastu koliko i cijene“, uvjerava sindikalist Krešimir Sever. "Onog trenutka kad centralnog bankara ne bude zabrinjavala inflacija, vrijeme je da da otkaz. Kao kad se majka brine za dijete", iskren je glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić.

No uvjerava da je sve to privremeno i inflacija neće rasti iznad dva posto ove godine. Nafta je skuplja jer je lani bila na povijesno najnižim razinama.

"Svaki put kad stanete na benzinsku postaju, ovisno o tome koje gorivo, vi potrošite sto ili 150 kuna za gorivo više. I to je otprilike tri četvrtine inflacije u Hrvatskoj u proteklih godinu dana", objašnjava ekonomist reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Brkić Tomljenović.

Globalno rastu sirovine i proizvođačke cijene, posebno na tržištu Azije. Kako bi zauzdale inflaciju, ruska, brazilska i turska središnja banka dizale su kamatne stope. Ekonomist Marko Krištof ne očekuje da bi to mogao biti i hrvatski scenarij. "Ključno je da ta inflacija ne podivlja, mala inflacija dobra je za gospodarstvo. Veća količina novca tjera ljude da troše više jer se oni boje da će njihov novac koji stoji u štednji manje vrijediti."

Iz Vlade poručuju da prate situaciju i vjeruju da neće biti većih problema. Puno očekuju od 47 milijardi kuna iz Plana oporavka i otpornosti. Taj je novac bitan za održavanje stabilnosti cijena, ali i smanjenje pritiska na proračun i javni dug.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene