Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kritike pljušte na sve strane

Uskoro skuplji alkohol, cigarete i neki sokovi: Proizvođači ne otkrivaju cijene, gospodarstvenici kritiziraju veće trošarine

Alkohol, cigarete i određeni sokovi uskoro poskupljuju. No, mnogi proizvođači još ne otkrivaju nove cijene. Kritike stižu i iz Udruge poslodavaca i Gospodarske komore.

Alkohol, cigarete i neki sokovi uskoro bi trebali poskupjeti. Država im je digla trošarine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŽAK OPORAVAK Cijene goriva opet divljaju: ''Pa do kada? Ministre, smanjite trošarine i porez na gorivo!'' Slika nije dostupna komentar Lane Ružičić Nije gorivo skupo, nego ste siromašni! Donosimo niz rješenja za uštedu, ali i utjehu. I to nije sve...

"Duhan može skuplje, nisan pušač, alkohol - što ja znam, s obzirom da ne pijem te stvari pa ajde, ali mislim da se narodu neće baš svidjeti, pogotovo iza ove karantene ljudi će se htjeti opustiti. Nisam baš optimističan", kazao je Marko iz Splita.

"Neka dignu. Tko može neka izdrži". "E to je neka politika. Malo, ali gdje će se obogatiti nego na piću i na cigarama. Još će oni štogod izmisliti da nas isp****", neka su od razmišljanja Splićana.

British American Tobaco ne otkriva svoje poteze ni buduće cijene. Milka Kosanović iz Udruge poslodavaca kaže: "Koliko će se teret novih poreza preliti na leđa potrošača - teško je reći jer kompanija svaka za sebe radi kalkulacije".

I dodaju - Hrvatska je jedina zemlja Europske unije koja je tijekom pandemije digla porez. "Teško da itko može podržati uvođenje novih poreza ma koliko postojali razlozi. Kompanije koje su pogođene, ulažu napore kako bi se sačuvalo svako radno mjesto", ističe.

"Ovakvim parcijalnim oporezivanjem samo pojedinih industrija nećemo riješiti javnozdravstvene probleme", smatra Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore.

U zadarskoj Maraski pak ne očekuju značajniji utjecaj na poslovanje tvrtke. "Podržavamo mjere Vlade jer su naše trošarine u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka cijeli niz godina. Ovo novo dizanje neće u značajnoj mjeri podići maloprodajnu cijenu kako smo i ranije najavljivali to će biti efekat tri do pet posto", ističe Stipe Bevanda, predsjednik Uprave Makarska.

Prema računici ministra financija Zdravka Marića - cigarete bi trebale biti skuplje do dvije, alkoholna pića između dvije i četiri kune, a bezalkoholna do jedne kune, naravno - kod njih sve ovisi o količini šećera.

"Na kretanje potražnje i samog tržišta za tim artiklima ima ova situacija najveći utjecaj, a ne samo trošarinski sustav. Danas u ovim okolnostima efekt na poslovanje bilo kojeg subjekta ima koronavirus i sve odluke koje su donešene u RH sa prije svega ciljem zaštite života", rekao je Marić. Tvrdi kako ova korekcija neće dovesti do poremećaja na tržištu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene