Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspekcija zaštite okoliša kontinuirano kontrolira provođenje sanacije onečišćene lokacije u krugu Terminala Žitnjak, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


Tamo je, u skladištu JANAF-a, 22. srpnja došlo do istjecanja eurodizel goriva. Sanacija se provodi na način da se obavlja iskop i uklanja onečišćeno tlo s površine od oko 350 kvadratnih metara ispod cijevnih kanala, a nakon uklanjanja onečišćeno tlo će se zbrinuti u skladu s odredbama Zakona o otpadu. U cilju utvrđivanja onečišćenog sloja tla naftnim derivatom kojeg je potrebno sanirati, putem ovlaštenog laboratorija obavljeno je uzorkovanje onečišćenog tla na nekoliko mjesta i različitoj dubini.

Vezani članci Afera Janaf: Propadaju EU projekti - 1 Mogu li europski milijuni propasti zbog afere Janaf? Zbog sumnje u mito poništavaju se dva velika i važna natječaja Terminal Omišalj, ilustracija Janaf poništio natječaj za radove na Terminalu Omišalj, na njega se javila i tvrtka Kreše Peteka

Izuzeto je sedam uzoraka od kojih, prema izvješću o ispitivanju ovlaštenog laboratorija, samo u jednom uzorku nije utvrđena prisutnost ugljikovodika. Na temelju zahtjeva inspekcije zaštite okoliša JANAF je 29. srpnja dostavio inspekciji Izvješće o mjerenju spremnika koje je izradila pravna osoba Croatiainspekt d.o.o., koja na temelju sklopljenog Ugovora obavlja poslove kontrole količine i kvalitete te izrade bilance nafte i naftnih derivata u sustavu JANAF-a i na lokaciji JANAF Žitnjak.

>> 'Curenje dizela u kratkom je roku zaustavljeno, a šteta sanirana'

>> Zagreb: Pokušava li Janaf prikriti curenje 130 000 litara nafte

Prema tom Izvješću, u spremniku iz kojeg je obavljan transport eurodizela, u odnosu na prethodno mjerenje nedostaje oko 130 m3 eurodizela. Međutim, za te količine eurodizela nije potvrđeno da je u potpunosti istekla u tlo, s obzirom na zaostale količine tog derivata u manipulativnim cjevovodima terminala, postojanje kanalizacijskog sustava i sustava taložnika u koji je također istekla određena količina eurodizela, a kojeg zajednički koriste JANAF i DIOKI.

Prema podacima kojima raspolaže inspekcija zaštite okoliša, ponovno uzorkovanje tla radi utvrđivanja prisutnosti naftnog derivata nakon uklanjanja tla obavljeno je 30. srpnja na istim lokacijama uzorkovanja kao i prethodno od 23. srpnja, a do 2. kolovoza s lokacije Žitnjak u svrhu konačnog zbrinjavanja putem ovlaštene osobe uklonjeno je oko 190 tona tla onečišćenog naftnim derivatima.

>> Zagreb: U skladištu Janafa iscurilo tri tisuće litara dizela!

Na zbrinjavanje ovlaštenoj osobi predan je također i prikupljeni tekući sadržaj, eurodizel, pjena, voda iz hidrantske mreže. U cilju utvrđivanja mogućeg utjecaja istjecanja eurodizela na podzemne vode, Hrvatskim vodama upućen je dopis radi provjere potrebe poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. (Hina)