Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Janaf reagirao:

'Curenje dizela u kratkom je roku zaustavljeno, a šteta sanirana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz uprave Janaf-a naglašavaju kako je 'procurenje' dizela na terminalu Žitnjak jučer 'u kratkom roku primjećeno i i zaustavljeno', a šteta stručno sanirana od ovlaštenih službi te je, kako tvrde, odmah prestala svaka daljnja prijetnja za ljude i okoliš.

'O tom događaju su obaviještene nadležne službe i izašle su na teren pa provode istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica', navode u priopćenju i dodaju kako je i uprava Janaf-a formirala interno istražno povjerenstvo na čelu s direktorom Sektora razvoja i kontrolinga te da će o svojem nalazu obavijestiti javnost.

Pročitajte i ovo Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 6 saniraju se posljedice oluje Štete u Novskoj nadmašuju godišnje plaće mještana, a lokalna vlast ne zna ni hoće li država pomoći: "To je u roku pet sekundi sve potrgalo" Mario Bilandžija, poljoprivrednik Uništeno 1150 krovova Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za štete nakon nevremena: "Ako se još dogodi afrička svinjska kuga - to je putovanje u Njemačku"

'O uzrocima, točnim količinama procurenja i odgovornima za taj događaj moći ćemo govoriti tek po nalazu istražnog povjerenstva', navodi se u priopćenju iz Janaf-a, koje je poslano kao reakcija na današnju konferenciju za novinare zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

Ministarstvo zaštite okoliša naredilo Janaf-u sanaciju kanala

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izvijestili su kako je, prilikom inspekcijskog nadzora povodom istjecanja dizel goriva na Žitnjaku, inspekcija zaštite okoliša pregledom lokacije utvrdila onečišćenje unutar kanala cijevne trase u dužini 20 do 30 metara pa je naredila Janafu da pristupi sanaciji onečišćene površine kanala, što je Janaf i započeo.

'Djelatnici ovlaštene tvrtke Aeks su, po pozivu iz Janafa, započeli s uklanjanjem zaostalog tekućeg sadržaja - eurodizela, pjena, vode iz hidrantske mreže, nakon čega je onečišćena površina posipana apsorpcijskim sredstvom, a prikupljeni tekući sadržaj u količini od oko 2,5 metara kubnih privremeno je odložen u spremnik koji se nalazi na lokaciji i koristi se za prihvat nesukladne robe', stoji u priopćenju iz ministarstva.

Također napominju kako su nadzor i kontrola sanacije danas nastavljeni i da su još u tijeku, kao i utvrđivanje količine eurodizela istekle iz cjevovoda. Iz nadležnog ministarstva podsjećaju kako je inspekcija zaštite okoliša obavila inspekcijski nadzor odmah po pozivu Županijskog Centra 112, zaprimljenog jučer oko 19 sati, o onečišćenju okoliša izazvanog istjecanjem naftnih derivata na lokaciji Žitnjak, koju koriste tvrtke Janaf i Dioki.

>> Zagreb: Pokušava li Janaf prikriti curenje 130 000 litara nafte

U nadzoru je utvrđeno da je prilikom pretakanja eurodizela između dva spremnika zapremine 2000 kubnih metara odnosno 680 kubnih metara, a u kojima pravna osoba Janaf, za potrebe Petrol Hrvatska, skladišti naftne derivate, i koje je obavljano oko podneva istog dana, iz cjevovoda istjecao eurodizel zbog pogrešnog spajanja cjevovoda obavljanog prethodnog dana od strane tvrtke Montmontaža N.E.P., Zagreb.

Djelatnici Janafa su odmah po uočavanju istjecanja eurodizela zatvaranjem ventila na pumpi za pretakanje derivata i spremnicima spriječili njegovo daljnje istjecanje, stoji u priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene