Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS U PROMETU

Snijeg, siloviti udari bure, zatvorene autoceste, prekinute morske linije... Otkrivamo kada bi autoceste trebale biti prohodne za sav promet

Aktualno Galerija Zimski uvjeti Zimski uvjeti Foto: HAK, Hrvatski autoklub Zimski uvjeti na cestama - 1 Zimski uvjeti na cestama - 1 Foto: Vojko Basic/Cropix Zimski uvjeti na cestama - 2 Zimski uvjeti na cestama - 2 Foto: Vojko Basic/Cropix Zimski uvjeti na cestama - 3 Zimski uvjeti na cestama - 3 Foto: Vojko Basic/Cropix +12 Zimski uvjeti na cestama Galerija 1/17 >>
Snijeg, siloviti udari bure, zatvorene autoceste, prekinute morske linije... Ukratko, Hrvatsku je stisnula prava zima.

Meteoalarm je na snazi za cijelu Hrvatsku, a najgore je uz obalu. Dijelovi Dalmacije danas su izgledali kao Lika ili Gorski kotar. Bijeli pokrivač oduševio je najmlađe, ali u kombinaciji s jakom burom izazvao je niz problema u cestovnom i pomorskom prometu.

"Cijelim putem pada susnježica, ali temperature su tek koji stupanj iznad nule pa ne bi iznenadilo da noćas ponovo padne snijeg", rekao je reporter Ivan Kaštelan iz Ciste Provo.

Još noćas bi trebalo biti snijega, a sutra kiša. "Kamioni su u pripravi, sve je spremno. Danas je bilo angažirano 26 kamiona s ralicama i posipačima, glavni cestovni pravci bili su prohodni. Snijeg je pao  u cijelom dalmatinskom zaleđu, najviše snijega palo je na području Imotskog i Vrgovca, bilo je od 5 do 25 centimetara" rekao je Petar Vuletić iz stožera zimske službe Županijske uprave za ceste Split. 

Dodao je da su trenutačno glavni cestovni pravci prohodni. "Još nismo očistili sve ceste druge i treće razine, ali se i dalje čisti i tijekom jutra bi sve trebalo biti čisto", zaključio je. 

Na dionici Omiš - Brela kratko je bio zastoj, ali je promet normalno nastavljen nakon što je cesta očišćena.  

"Snijeg pada istim intezitetom, bura još uvijek puše, pogotovo u priobalju. I dalje zbog orkanskih udara bure nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i poluprikolicama. Autocesta bi se ujutro mogla otvoriti za osobna vozila", javio se reporter Marko Balen iz Delnica za Dnevnik Nove TV.

"Nasreću, danas smo bili bez posla. Bilo je nešto upita, ali je sve pod kontrolom, naši su ljudi bili na terenu i odgovorili neke koji su željeli ići u planine. Željeli bismo naglasiti da svi koji se upuštaju u sportske aktivnosti da se koriste odgovarajućom zaštitnom opremom i prate vremenske prilike jer priroda je uvijek jača", kazao je Goran Tomac, pročelnik HGSS stanice Delnice. Dodao je da se planinari isto tako trebaju koristiti putevima koje dobro poznaju i imati opremu. 

U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije pada snijeg, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće, da odgode putovanje.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca. Isto vrijedi i iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Zatvorene ceste, neke otvorene za osobna vozila

 

Kako je izvijestio HAK oko 20:30 sati za sav promet zatvoreni su (zbog vjetra): dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3 uz obaveznu zimsku opremu); autocesta A7 Draga-Šmrika; dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Krčki most; Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 između čvora Kikovica i čvora Čavle; autocesta A7 Škurinje-Orehovica; Jadranska magistrala (DC8) na dionici Bakar-Senj; DC25 na dionici Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće.

 

 

Mnoge ceste, poput autocesta A1 i A6, državnih, županijskih i lokalnih cesta, zatvorene su za sav promet zbog udara bure koji premašuju 100 kilometara na sat.

"Od 9 sati dionica Kikovica - Delnice zatvorena je zbog orkanskog vjetra. Na tom djelu bura je puhala i 130 kilometara na sat, a od 12:30 nastali su zimski uvjeti na dionici Kikovica - Bosiljevo", rekao je Marko Pintar iz CNUP Delnice. 

"Već sinoć smo krenuli s pripremanjima, bacala se sol na cestu, jutros isto. Kad je napadalo malo više, jutros je aktivirana prva ralica i ona je odradila prvi dio puta. Odradit će čak i malo izvan Splita, prema Dubravi, a aktivirali smo sad i drugu ralicu jer snijeg je neuobičajeno potrajao ovdje na području Mosora", poručuje Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Trenutačno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i poluprikolicama između unutrašnjosti i Dalmacije, Istre i Kvarnera.

U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije povremeno pada snijeg, a moguća je i poledica. Snijeg je pao na Biokovu te su ralice izašle na teren. Video snijega pogledajte ovdje.

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

U popodnevnim je satima na Sljemenskoj cesti sa zagrebačke strane veći broj vozila i povremeni su zastoji pa iz Hrvatskog autokluba kažu da je uputno da vozila ne kreću iz smjera Zagreba prema vrhu.

Od 13:42 na Krčkom mostu je zabrana prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombiji s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 tona nosivosti).

Hrvatski autoklub izvijestio je kako su zimski uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, dok u priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Neke ceste zatvorene

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je nešto prije 8 sati da je brza cesta Solin - Klis još uvijek zatvorena za promet. 

"Na autocesti A1 smjer Bisko - Ravča proglašeni su zimski uvjeti, kao i na cesti D 76 Bast - Zagvozd", javljaju iz policije te vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da ne kreću na put bez zimske opreme.

U 10:15 sati za sav promet otvorena je dionica ceste D8 od Piska do Donjih Brela

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Splitu VREMENSKA PROGNOZA Izdana upozorenja Meteoalarma zbog obilnih oborina i vjetra: Darijo Brzoja otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

"Upravljanje vozilima u ovakvim je uvjetima otežano, stoga pozivamo vozače na dodatni oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti", priopćili su iz splitske policije.

Posebno upozoravamo vozače na autocesti A1 da prilagode vožnju uvjetima na cesti i poštuju istaknuta ograničenja te vode računa o očekivanom nailasku na vozila intervencijskih službi.

U Imotskoj krajini snijeg visine i do 25 centimetara

Cijela Imotska krajina je pod snijegom, njegova visina dostiže i 25 centimetra, ali sve su ceste na području splitsko-dalmatinske županije očišćene i prohodne za promet, doznaje se voditelja zimske službe Županijskih cesta u Splitu Petra Vuletića.

Snijeg je u nekim dijelovima Imotske krajine napadao i do 25 centimetra visine te u pojedinim zaseocima otežava izlazak žitelja iz kuća, ali sve smo ceste uspjeli očistiti od snijega i one su prohodne za pomet, rekao je Hini Vuletić.

Izvijestio je da je na terenu 25 kamiona i ralica koji na području Splitsko-dalmatinske županije čiste snijeg s prometnica i bacaju na njih sol.

Dodao je da je mehanizacija zimske službe Županijskih cesta raspoređena od kaštelanskog zaleđa, preko sinjskog područja te u Imotskoj krajini, Vrgoračkom području i i Omiškom zaleđu.

"Intervenirali smo i na otoku Braču gdje je također bilo oborina snijega", kazao je Vuletić.

Crveni meteoalarm za obalu

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je za subotu, 21. siječnja, crveni meteoalarm za područje cijele jadranske obale.

Crveni meteoalarm u subotu je na snazi na području Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te srednje i sjeverne Dalmacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene