Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ZERP: 'Slovenija i Italija nisu konzultirale nas pa ne moramo ni mi njih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija i Italija jednostrano su proglasile svoje ekološke pojaseve, a da prije toga nisu konzultirale Hrvatsku pa tako i Hrvatska ima svoja prava u skladu s općim međunarodnim pravom i pomorskim pravom, izjavio je u srijedu predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Zoran Milanović.

Na pitanje novinara da komentira izjavu slovenskog premijera Janeza Janše od utorka navečer da RH ne može primjenjivati svoj ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na članice EU-a od 1. siječnja 2008. temeljem obveze koju je sama dala Europskoj komisiji, Milanović je rekao da "Hrvatska ima svoja prava iz općeg međunarodnog prava i pomorskog prava".

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

- Ta prava ne diraju prava trećih država, nisu temeljena na
šikaniranju ili diskriminaciji. Međutim, te države su proglasile
jednostrano, ne konzultirajući Hrvatsku, što je njihovo pravo, svoje određene varijante pojasa, a što se tiče obveze koju je Hrvatska eventualno preuzela 2004. godine to će očito biti tema za razgovor s našim europskim partnerima i tu će trebati biti strpljiv, ali uporan, istaknuo je Milanović.

Janšinu izjavu komentirali su novinarima i članovi Nacionalnog odbora Josip Friščić i Tonči Tadić.

- Niti su Slovenci ni Talijani pitali nas kada su proglašavali svoj
pojas i uvjete i režim u njemu, niti smo mi za to trebali pitati
druge, rekao je Friščić ali je dodao da treba znati razgovarati i
dogovarati se sa susjedima te da je sada na potezu hrvatska
diplomacija.

- Treba odraditi ono što nije odrađeno i ispraviti jednu grešku koja je načinjena, a nije u skladu s procedurom i svim onim što je u Saboru donijeto. Jer da nema onog famoznog zapisnika na nivou državnih tajnika onda se svi ovi prigovori zapravo ne bi imali na što nasloniti, istaknuo je.

Tadić smatra da Hrvatska ima pravo jednostrano primjenjivati ekološki dio gospodarskog pojasa jer su to učinile Finska 2005., Italija 2006. i Slovenija, koja prema njegovom mišljenju na to nije imala pravo, u listopadu 2005.

- Ekološki dio gospodarskog pojasa ne spada u acquis communautaire, nije predmet pregovora s Europskom unijom i ne treba biti plod konzultacije s Bruxellesom. Tek tada se u pregovorima o ribolovnom dijelu može koristiti gospodarski pojas jer primjenjujete barem njegov ekološki dio, rekao je Tadić.

Osvrnuvši se na pisanu izjavu koju je potpisao državni tajnik Hido Biščević nakon sastanka državnih tajnika Hrvatske, Italije i Slovenije 2004. godine, na kojem je Europska komisija sudjelovala u svojstvu "pomagača", Tadić je rekao da je to bio zapisnik sastanka koji "nema snagu međudržavnog ugovora".

Hrvatska se treba čvrsto držati međunarodnog prava koje je na
njezinoj strani za razliku od Slovenije koja izbjegava arbitražu oko
granica pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, kazao je Tadić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene