Jelena Veljača (Foto: Dnevnik.hr)
Jelena Veljača (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Centar za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe u četvrtak je odbacio pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske pučkoj pravobraniteljici na izrečena stajališta Jelene Veljače o sociologu Slavenu Letici jer, kako tvrdi, nije riječ o diskriminaciji temeljem godina.


"Izuzetno je zanimljivo da je žena izašla sa svojim mišljenjem i da se pronalaze načini da ju se diskreditira", ocijenila je voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe Senka Sekulić Rebić.

Vezani članci Jelena Veljača Nakon brojnih žena i bivše hrvatske predsjednice, i Jelena Veljača ima poruku za Miroslava Škoru Mama i sin Kune se da mu je mama, a svi misle da mu je mlađa sestra

Upitana da komentira Letičin tekst u kojem je incijativu ocijenio "prodavanjem glamurozne humanitarne magle", Veljača je nedavno u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, između ostalog, izjavila da je "Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni", stoji u obrazloženju pritužbe Sindikata.

Rebić je istaknula kako se u potpunosti ne radi o diskriminaciji temeljem godina. "Njegove godine su činjenica. A 'ostati živ' može se odnositi na bilo koga, nevezano za godine", istaknula je te dodala da je upravo Letica koristio vrlo diskriminirajuće pojmove o inicijativi #SPASIME u svom tekstu.

On je u svojim je tekstovima Veljaču i prosvjednike nazvao "humanitarnim bleferima", "prodavačima glamurozne humanitarne magle", "amazonkama" te rekao da potiču "ohlokraciju, vladavinu rulje".

Time je, tvrdi Rebić, diskreditirao žrtve seksualnog nasilja, ali i aktivno građanstvo koje je podržalo tu akciju. Istaknula je da je to primjer mizoginije te upitala bi li reakcija na riječi koje je izgovorila Veljača bila ista da ih je izgovorio netko drugi.

Sama Jelena Veljača nije željela komentirati pritužbu Sindikata. (Hina)