Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)ravnopravnost spolova

Žene u nas rade za 20 posto manje plaće od muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene su u Hrvatskoj i do 20 posto manje plaćene od svojih muških kolega. Iako su obrazovane, manje su zastupljene i rade složenije poslove. Povodom svjetskog dana dostojanstvenog rada, nekolicina žena se okupila na središnjem zagrebačkom Trgu kako bi upozorila na tešku poziciju žena u poslovnom svijetu.

Izlaz iz takve situacije vide u Zakonu koji bi omogućio ženama da sve proizvode i usluge plaćaju 20 posto jeftinije! Pomoć traže i od premijerke Kosor. 'Mi smo ovdje da ukažemo da je rad u Hrvatskoj, posebno ženski rad manje vrijedan, potplaćen i na niskim marginama. Smatramo da ženska kuna ne vrijedi jednako kao i muška kuna za rad', rekla nam je Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana

Božica radi kao odgajateljica u vrtiću i nije zadovoljna visinom plaće. 'Zadovoljna sam redovitošću plaće, zadovoljna sam prosječno nekakvim uvjetima. Dakle, mogu reći da je moj posao prosječno dostojanstven', dodala je Žilić. No, većina ih je nezadovoljna, barem prema statistikama. Znanstvenici tvrde da je razlika između prosječne ženske i muške plaće čak 21 posto! U prilog tome ide činjenica da su zaposlene žene obrazovanije od muških kolega i rade na složenijim poslovima.

Iako kažu kako imaju potporu muškaraca, samo jedan im se pridružio u performansu na zagrebačkom središnjem trgu. Žene naglašavaju kako nije riječ o ratu spolova, već naprotiv, one su za ravnopravnost. No, godinama se vodi ta bitka, a trebat će još puno ovakvih performansa da bi se ona dobila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene