Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki jaz

Zabrinjavajući podaci: U Hrvatskoj žene u prosjeku primaju 1000 kuna manju plaću

Jednaka prava - Jednaka plaća - 2
Jednaka prava - Jednaka plaća - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Višnja Ljubičić Višnja Ljubičić Foto: DNEVNIK.hr Nejednake plaće žena i muškaraca Nejednake plaće žena i muškaraca Foto: DNEVNIK.hr Jednaka prava - Jednaka plaća - 5 Jednaka prava - Jednaka plaća - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jednaka prava - Jednaka plaća - 4 Jednaka prava - Jednaka plaća - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ilustracija Galerija 1/7 >>
Žene u Hrvatskoj u prosjeku primaju 1000 kuna manju plaću nego muškarci. Slikovito – žene za plaću rade do 10. studenog, a do kraja godine njihov rad je besplatan.

Već 22 godine Vrlika ima – poštaricu. ''Ja volim boraviti na zraku, to mi se sviđa. Malo je početak bio težak, ali bilo je lakše kad je bilo nas dvoje poštara'', priča poštarica Mira Baturina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INCIDENTI U SRBIJI VIDEO Degutantan ispad naprednjaka u Skupštini: Zastupnik iz Vučićeve stranke izbacio stražnjicu pred kolegicu iz oporbe Slika nije dostupna Nisu zadovoljni "Plan za ravnopravnost spolova je sramotan": Ženska mreža Hrvatske tvrdi da Vlada vodi politku ignoriranja

Svakog dana pređe između 50 i o 60 kilometara. Nekima donosi račune, nekima mirovine, ali svima osmijeh na lice.

''Žena svoj posao obavlja fenomenalno. Što ima veze ako je ona poštarica ili poštar? Ako radi svoj posao kako radi i to je to'', kaže Slavko Kujundžić iz Vrlike.

Stereotipna zanimanja

Poštar je jedno od onih zanimanja koje mnogi smatraju rezerviranim za muškarce. Osim sa stereotipima, žene se danas na radnim mjestima susreću s brojnim problemima.

''Rade u skraćenom radnom vremenu, nepunom radnom vremenu, češće preuzimaju obiteljske i kućanske obaveze. Danas se na radnom mjestu suočavaju na radnom mjestu sa staklenim stropom, rade u slabije plaćenim sektorima'', ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Tisuću kuna manja plaća, manje i mirovine

Konkretno, žene u prosjeku primaju 1000 kuna manju plaću. Muškarci u Hrvatskoj prosječno zarađuju oko 8800 kuna, a žene oko 7700. Jaz je iznimno visok u pojedinim gospodarskim područjima.

Zbog razlike u plaćama velik je i jaz u mirovinama – više od 21 posto. Nešto treba mijenjati.

''Razbijati stereotipe podjele na tradicionalno muške i ženske poslove i zanimanja'', smatra ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

''Izmjenama Zakona o radu koje su u tijeku idemo u smjeru poticanja poslodavaca na sklapanja većeg broja ugovora na neodređeno'', kaže Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

''Žene mogu sve''

Mira Baturina kaže da bi žene za posao poštarice svakako trebale imati veće plaće. ''Pa ne znam jesam li manje plaćena, ali plaće bi ipak trebale biti malo veće za ovaj posao koji radimo. Ja mislim da žene sve mogu raditi'', poručuje.

I u 21. stoljeću žene bi trebale imati jednaka prava, jednake plaće i jednake mirovine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene