Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Old boys club"

Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Otkrića u znanosti za koje su bile zaslužne žene često su pripisivana muškarcima, a iako je situacija danas ipak bolja - put do stvarne ravnopravnosti još je prilično dug.

Više od polovice svih upisanih doktorata u Hrvatskoj čine žene, no muškarci su na višim pozicijama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Izbornoga povjerenstva Nacionalnoga programa "Za žene u znanosti" akademik Zvonko Kusić u povodu otvorenja novoga ciklusa dodjele stipendija.

Dvije trećine studenata i više od polovice svih upisanih doktorata čine žene, no na visokim pozicijama i dalje su češće muškarci, istaknuo je Kusić u povodu otvaranja novoga ciklusa stipendiranja žena u prirodnim znanostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć iz SAD-a Naoružavaju ih do zuba: Nakon Europe i Bliskog istoka, još jedna regija sprema se za najgori mogući scenarij

Ustvrdio je da je program "Za žene u znanosti" uvelike pridonio izjednačavanju muškaraca i žena u znanosti u posljednjih 18 godina.

"Glavni cilj programa je da se ustaljeni pogled na ženska zanimanja ruši i demistificira", poručio je, dodavši da je "samozatajni i dugotrajni" posao koji laureatkinje rade "ono što bi društvo trebalo raditi".

"Naše je društvo dosta talentirano, ali nismo spremni za disciplinu i rad. Tu se radi bez direktne nagrade, a danas svi teže brzome uspjehu. Ovo bi društvo trebalo raditi", kazao je.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un predsjedava plenarnom sjednicom Središnjeg vojnog povjerenstva u Pjongjangu Lista bi mogla rasti Sjeverna Koreja masovno zatvara svoja diplomatska predstavništva u pojedinim zemljama: Pozadina takve odluke je vrlo zanimljiva

Žene nakon završavanja nekoga stupnja obrazovanja nemaju financijsku stabilnost, upozorila je Zrinka Ljubešić, profesorica na odsjeku za biologiju PMF-a, dobitnica prve stipendije ovoga Programa.

"Najgori dio je nesigurnost nakon doktorata ili poslijedoktorskoga studija. Ljubav prema znanosti nije dovoljna, potrebna nam je financijska stabilnost", kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Snježana Prijić Samaržija Žene u znanosti: ''Ne uzimaju se u obzir ograničenja društvenih spolnih uloga i očekuju se isti rezultati''

Stipendije, koje se u Hrvatskoj dodjeljuju u organizaciji tvrtke "L'Oreal ADRIA" i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, od 2006. dodijeljene su 66 hrvatskih znanstvenica.

Hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut kao dio programa "For Women in Science" koji su pokrenuli L'Oreal i UNESCO 1998., koji obuhvaća preko 110 zemalja te je putem njega nagrađeno više od 3900 znanstvenica.

Prijave za 18. ciklus stipendiranja Nacionalnog programa "Za žene u znanosti" u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija otvorene su u ponedjeljak, te traju do 4. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene