Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija danas je istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranskom podmorju, ocijenila neprihvatljivim rizikom za okoliš, "kojim Vlada, koja, čini se, nije u stanju pronaći ni sunčevu energiju, niti potaknuti njeno veće korištenje, u očajničkoj potrazi za naftom i plinom, stavlja na kocku najvrjedniji nacionalni prirodni resurs - Jadran".


Zelena akcija priopćila je kako je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Europske unije (EGSO) njihov i predstavnik nacionalne mreže okolišnih udruga Zelenog foruma kritizirao Vladu i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, zbog propusta pri provedbi seizmičkih istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranskom podmorju.

Vezani članci Prosvjed Zelene akcije zbog zakona o gospodarenju otpadom - 3 Potrebne su promjene da se Hrvatska pomakne sa začelja Europe: "Zakon bez ambicija - luzerska tradicija" Slika nije dostupna Ministra Zmajlovića razveselila presuda za Plomin C

Ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku zamjerili su što se jučer u medijima hvalio kako su pronađene velike količine nafte i plina, a da istraživanje još nije gotovo, niti su podaci obrađeni.

BIT ĆE EKSPLOATACIJE Hrvatsko podmorje skriva značajne zalihe nafte i plina

"Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan upozorio je članove i članice EGSO-a i Europske komisije na neprihvatljive propuste Vlade koja je, želeći izbjeći javnu raspravu, ove komercijalne aktivnosti proglasila 'znanstvenim istraživanjem' te pokazala ozbiljno pomanjkanje brige o najvažnijem nacionalnom prirodnom resursu time što je dozvolila tako opsežno i agresivno istraživanje bez prethodne izrade i usvajanja Studije utjecaja na okoliš", navodi Zelena akcija.

"U očitom nedostatku sposobnosti osmišljavanja stvarnog razvoja, ne mareći za devastaciju okoliša i uništavanje dugoročnog razvojnog resursa, Vlada kupuje vrijeme stvarajući lažnu nadu kako će nam osigurati lagodan život bez rada", navodi Zelena akcija. Podsjeća da je početkom prosinca upozorila na neprihvatljivo kršenje procedure zaobilaženjem izrade studije utjecaja na okoliš i najavila pokretanje upravnog spora.

"Norveška tvrtka Spectrum je, bez javnog natječaja, tijekom proteklih nekoliko mjeseci 'istražila' oko 15.000 četvornih kilometara Jadrana, metodom koja podrazumijeva detonacije zučnih topova koji stvaraju buku od 240 decibela svakih 10 sekundi i za koje struka tvrdi kako imaju ozbiljne negativne utjecaje na morski okoliš, a posebno na morske sisavce", priopćila je Zelena akcija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju