Zdravko Marić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako će Vlada u četvrtak raspravljati o rebalansu proračuna za ovu te proračunu za 2018. godinu.


Marić je na konferenciji "Zagreb-financijsko središte" poručio kako će zajednička obilježja biti odgovorno upravljanje javnim financijama, daljnje smanjivanje javnog duga, kao i deficita, koji je već lani bio na povijesno niskoj razini.

Vezani članci Gordana Deranja predsjednica HUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Šefica hrvatskih poslodavaca Gordana Deranja: "Kad krenu predizborne kampanje, znamo da onda zamru sve aktivnosti" Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Marić o zahtjevu javnih službenika za 15 posto većim plaćama: "To proračunski ne postoji"

"Ovo je druga godina gdje smo mi u projekcijama konzervativni i pokazuje se da se rezultati ostvaruju i bolje od plana. Ali i u tim okolnostima potrebno je odgovorno voditi javne financije, pa možete računati da ćemo i u ovom rebalansu prepoznati bolje od planiranog ostvarivanje proračunskih prihoda, poreznih prije svega, kao posljedica porezne reforme, ali višak poreznih prihoda ne ide u povećanu potrošnju, jer rashodna strana iz tzv. općih izvora ostaje nepromijenjena. Unutar nje ćemo napraviti neke preraspodjele koje su dozvoljene u okviru rebalansa. Najveći dio sredstava će biti usmjeren za rješavanje određenih dugova i dubioza koje u pojedinim sustavima postoje već dugi niz godina, a tu poglavito mislim na zdravstveni sustav. Naravno, naći ćemo određena sredstva i za aktualne trenutke, primjerice za elementarne nepogode ove godine", najavio je ministar financija.

Istaknuo je kako će "deficit biti i još niži od povijesno niskog iz prošle godine".

"Konačno možemo govoriti da su javne financije svedene u održive okvire, odnosno da Hrvatska konačno troši onoliko koliko može i smije i da nema neke pretjerane potrebe za zaduživanjem", rekao je Marić.

Govoreći o proračunu za 2018. godinu, najavio je kako će i on biti na tom tragu.