Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI PRAVNI KORAK

Mamić za Dnevnik Nove TV u svom stilu o tužbi protiv Hrvatske, otkrio i da je podnio kaznenu prijavu protiv Vrbana: "To su takvi kriminalci, lopovi. Javnost dobro zna..."

Reporter Mario Jurič je u Dnevniku Nove TV sa Zdravkom Mamićem razgovarao o njegovu novom pravnom koraku - tužbi protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Zdravko Mamić pokrenuo je tužbu protiv Hrvatske. Smatra da nije imao pravedno suđenje u Osijeku te je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava.

"Na Europski sud za ljudska prava idem s argumentima da nisam imao pravo na pravičan i nepristran sud, mislim da je to svima u Hrvatskoj jasno, osim hrvatskim sudovima koji su sudjelovali u donošenju tih sramotnih presuda", rekao je Mamić.

Na pitanje zašto bi Europski sud povjerovao njemu s obzirom na to da je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, rekao je da ne treba brkati "jedno ili drugo pitanje".

"Javnost dobro zna da sam podijelio spoznaju o korumpiranosti sudaca u Osijeku. Do danas se ništa nije dogodilo. Za pet mjeseci će biti dvije godine, a u međuvremenu su suci bili uhićivani, vodi se kazneni postupak protiv njih, kao i disciplinski... Obavijestio sam one koje sam trebao obavijestiti. DORH je trebao obavijestiti Vrhovni sud, a ne da Vrhovni ili Ustavni sud tvrde da nisam o nikome obavijestio", dodao je.

"Jako me žalosti..."

Rekao je da je podmitio oko 50 hrvatskih sudaca. "Rekao sam figurativno takvu brojku, ali da zadovoljim vašu znatiželju - jako me žalosti da sam rekao za bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, današnjeg potpredsjednika Svjetske udruge sudaca i predsjednika Udruge sudaca Europe da sam mu nosio novac kao predsjedniku Općinskog suda u Zagrebu.... Ispitivali su me već nekoliko puta u BiH putem Međunarodne pravne pomoći iz Hrvatske, ali jedino me nisu pitali ni o Sessi, ni o Bobanu. Ono što bi bila korist za higijenu hrvatskog društva", naveo je Mamić.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić IZ DNEVNIKA NOVE TV Oporba: "Skandalozno je da Mamić u ovom trenutku predstavlja najsnažniju reformsku polugu u hrvatskom pravosuđu"

Ni s kime nije u kontaktu kada su u pitanju hrvatske vlasti. "Kod njih ne postoji volja da bilo što učine po tom pitanju, osim što im je cilj da obitelj Mamić prognaju iz Hrvatske", dodao je.

Otkrio je da je zajedno sa svojim prijateljima podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu 19. travnja protiv predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana. "Napravio sam posao PNUSKOK-a i policije. Ne trebaju se puno truditi, za njih sam napravio posao", rekao je.

"To je sramota, ruglo, to su takvi kriminalci, lopovi. Ne da ne štite Ustavni sud, oni donesu da je sud donio ispravnu odluku za mene i brata u istom postupku gdje je bio Vrbanović i Pernar, a za njih ponište prvostupanjsku presudu. Ali u istom postupku. Isti sudac, isti grad, isto suđenje. I onda kažu za ove nepristran, za ove pristran."

Komentirao je i svoj utjecaj u Dinamu. "Dinamo će i ove godine biti prvi i sljedećih ne znam koliko.  A moj utjecaj je onoliko koliko me ljudi pitaju za savjet. Moj utjecaj je nikakav jer sam 2015. završio u pritvoru i podnio sam ostavku."

Što je još Mamić za Dnevnik Nove TV pogledajte u videozapisu.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić BVIŠI ČELNIK DINAMA SE ŽALI Mamićeva obrana podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava, tvrde da suđenje nije bilo pravedno

Osuđen na šest i pol godina zatvora

Podsjetimo, Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, a već četiri godine je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Njegove odvjetnice Sandra Marković i Lidija Horvat podnijele su u utorak tužbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u njegovo ime zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge koja je u srpnju 2021., nakon sklapanja Sporazuma o namirenju s tužiteljstvom, uplatila u državni proračun 44,5 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene