Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2
Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice sudaca, Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića, koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita te poduzetnika Drage Tadića. Također, pokreće se i istraga protiv braće Mamić.


USKOK pokreće istragu protiv uhićene trojice sudaca Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića, poduzetnika Drage Tadića iz Osijeka te braće Zorana i Zdravka Mamića.

Vezani članci Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 Ministarstvo o Mamićevim optužbama na račun inspektorice: "Ona ni nije u inspekcijskom nadzoru u Osijeku, tu je u Zagrebu"

Iako se u priopćenju USKOK-a ne navode imena osoba protiv kojih se pokreće istraga, radi se o osobama koje su jučer uhićene u Osijeku.

Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

56-godišnji Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, osumnjičen je da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji mogućnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru, gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, s ciljem da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, što je sudac prihvatio.

Sumnja se da je, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s 63-godišnjim Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku.

Vekić je Mamiću predočavao da će on osobno, koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa 67-godišnjim Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Obećao mu oslobađajuću presudu

Obećao mu je da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist Zorana Mamića i drugih optuženika, Zdravko Mamić kao protuuslugu za navedeno u više je navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga je Zdravko Mamić, zajedno s bratom, ostvario kontakt i s Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić preko Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao je Zoranu Mamiću, koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka.

Navedeni je iznos osumnjičeni 60-godišnji Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao Vekiću za njega i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca jer je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Mamića i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Zdravko Mamić je, zajedno s bratom Zoranom, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko Mamić autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekića na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju