Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Remorker

Uhićeni pred USKOK-om, kako će se braniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon uhićenja dvojice nekadašnjih državnih tajnika u Ministarstvu prometa Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića, stiže i vijest o uhićenju bivšeg predsjednika Uprave HAC-a Stjepka Bobana.

Nakon uhićenja Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa te dugoogodišnje desne ruke aktualnog zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete, stižu vijesti o novim uhićenjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Određene im mjere opreza Slučaj Remorker: Livaković, Mikulić, Boban i Kezele pušteni iz Remetinca Slika nije dostupna Slučaj remorker Livaković stigao u USKOK! Njegov odvjetnik kaže: Nema zašto šutjeti

Kako Nova TV neslužbeno doznaje, riječ je o nekadašnjem predsjedniku Uprave Hrvatskih autocesta Stjepku Bobanu te Milivoju Mikuliću, koji je jedno vrijeme bio član Uprave HAC-a, a radio je i u Ministarstvu prometa kao jedan od Kalmetinih državnih tajnika.

Doznajemo da su uhićene još dvije osobe.

Svi bi danas trebali dati iskaze u USKOK-u, ali još nije poznato kada.

>> Kalmeta: Ne očekujem poziv USKOK-a, Zdravku želim da dokaže nevinost

Iz HAC-a je navodno preko tvrtke Remorker International izvučeno 38 milijuna kuna, a sve je otkriveno tijekom istrage o izvlačenju 32 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore, što se navodno obavljalo putem iste tvrtke. Tako je i afera dobila naziv 'slučaj Remorker'.

Zasad nije jasno za što se točno tereti danas uhićene osobe.

Livakovića pokupili u Zagrebu, odvezli ga na pretres stana u Zadar

Inače, Livakovića je policija u srijedu prvo u ranim jutarnjim satima pokupila u Zagrebu te ga odvezla u Zadar kako bi ondje prisustvovao pretresu stana. U međuvremenu je potvrđeno da je uhićen, ali nema potvrde za što ga se tereti.

Pretraga stana započela je oko 14:30, a potrajala je oko pet sati. Njome je obuhvaćena dokumentacija koju je Livaković, prema tvrdnjama odvjetnika, prije nekoliko godina dostavio DORH-u i Uredu za javnu nabavu.

'Pretragom se tražila nekakva moguća dokumentacija koja bi se eventualno mogla povezati s nekim kaznenim djelom koje se stavlja na teret gospodinu Livakoviću. (...) Kod njega je bilo dosta dokumentacije koja se tiče i nadzora i izvođenja građevinskih radova i određenih troškovnika', kazao je Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević.

On kaže da pretpostavlja kako mu klijenta terete za nešto u sklopu najnovije afere u HAC-u, ali i dalje nema informaciju za što konkretno.

Livakovića su u srijedu u večernjim satima prebacili u Zagreb, gdje ga nakon što prenoći u pritvorskoj jedinici najvjerojatnije čeka ispitivanje u prostorijama USKOK-a.

>> Kalmeta: Ne očekujem poziv USKOK-a, Zdravku želim da dokaže nevinost

Livaković živi u Arbanasima, stan u istoj zgradi ima i njegov bivši šef u ministarstvu, Božidar Kalmeta.

'Službeno nikakvu informaciju nemam. Ne znam u kojem je statusu, te je li priveden ili uhićen. Mi smo se jutros čuli, on je bio na jednom sastanku poslovnom u Zagrebu. Nakon toga se nismo čuli. Mogu vam samo potvrditi da se moj klijent sigurno neće braniti šutnjom'. Nediljko Ivančević , odvjetnik Zdravka Livakovića Zdravko Livaković Kalmeti je bio ključni suradnik  i u vrijeme  gradonačelničkog mandata, a pravi uzlet doživio je kada ga Kalmeta 'povlači' za sobom u Zagreb nakon što je postao ministar. U tim je 'zlatnim' godinama HAC-ovih milijunskih natječaja i poslova Livaković kao tajnik  bio ključna osoba za investicije i gradnju.

Kada su krenula prva nagađanja, a onda i službene istrage o navodnim mutnim poslovima u HAC-u, uvijek se uz Kalmetino, spominjalo i ime Zdravka Livakovića. No, nikada ništa nije otišlo dalje od davanja iskaza u istragama oko npr. farbanja tunela, koje nisu rezultirale optužnicom. Štoviše, sud je već u dva navrata vraćao spis DORH-u.

>> Slučar Remorker: Premilovac u USKOKU objašnjavao dokumentaciju

Podsjetimo Zdravko Livaković bio je desna ruka ministra Božidara Kalmete.  

Livaković je iz ministarstva otišao na vlastiti zahtjev, zbog, kako je rekao, osobnih razloga. U Zadru se bavi privatnim poslom. Predsjednik cestarskog sindikata Mijat Stanić zadnjih dana Livakovića, ali i Kalmetu otvoreno proziva u medjskim istupima za navodni kriminal i izvlačenje novca iz HAC-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene