Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određene im mjere opreza

Slučaj Remorker: Livaković, Mikulić, Boban i Kezele pušteni iz Remetinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica osumnjičenika u slučaju Remorker, bivši državni tajnici HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban te direktor građevinske tvrtke Viadukt Damir Kezele danas su pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je izvanraspravno vijeće tog suda istražni zatvor četvorici osumnjičenika zamijenio mjerama opreza kao što su zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija u akciji Nastavak afere Remorker: Uhićeni bivši direktori HAC-a Slika nije dostupna USKOK zatražio Blokirana imovina osumnjičenika u aferi remorker

Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević je izjavio da je sud prihvatio žalbe obrane i odlučio osumnjičenicima omogućiti da se u nastavku istrage brane sa slobode.

Svima je 21. veljače istražni zatvor, u koje su bili od studenoga prošle godine, još jednom bio produljen upravo zbog straha da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke koji do tada nisu svjedočili u ovom slučaju.

S njima su ranije pritvoreni i direktor Viadukta Ivan Berket te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić koji su krajem prošle godine pušteni iz istražnog zatvora.

Slučaj Remorker: Livakoviću, Mikuliću, Bobanu i Kezeleu produljen istražni zatvor

U istoj se istrazi terete i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je iz Remetinca izašao nakon što je svojim svjedočenjem navodno teretio ostale te vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac. On je slobodu 'kupio' priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac podijelio s Lovakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. U tom je kraku "Remorkera" u konačnici uhićen i predsjednik HGK Nadan Vidošević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene