Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prvih 6 mjeseci ove godine pacijenti su na bolovanju proveli 642 255 dana manje nego lani. Odnosno 9 %.


Stroge kontrole HZZO-a donijele su rezultate. Bolovanja su u ovoj godini niža za 9 posto u odnosu na prošlu. U strahu od novčanih kazni, liječnici već na najavu kontrole žurno zaključuju bolovanja koja neopravdano dugo traju. U prvih 6 mjeseci ove godine pacijenti su na bolovanju proveli 642 255 dana manje nego lani. Odnosno 9 %.

Vezani članci Slika nije dostupna Inspektori HZZO-a u lovu na lažna bolovanja: Ono što su otkrili i njih je iznenadilo Slika nije dostupna Tatjana Prenđa Trupec odlazi s dužnosti ravnateljice HZZO-a

'Provedeno je 3 tisuće kontrola, te kontrole su rezultirale da je 1 350 bolovanja zatvoreno, dakle oni su opravdano otvoreni ali su neopravdano dugo trajali', kazala je dr. Tatjana Prenđa Trupec V.D. ravnatelja HZZO-a.

Zanimljivo, na najavu kontrole liječnici su sami zatvorili 1 067 bolovanja koja su bila neopravdano dugačka. Samim kontrolorima je preostalo zatvoriti tek 291 slučaj. Prosječno trajanje bolovanja smanjeno je za jedan dan, sada je 15.

HZZO: 2012. godine više od milijun dana manje bolovanja

Najčešći razlozi otvaranja bolovanja su upala gornjeg dišnog sustava, njega člana obitelji, najčešće djeteta, zatim bolesti kralježnice.

'S obzirom na to da gornji dišni putevi predstavljaju barijeru koja štiti naš organizam od vanjskih utjecaja, nije niti čudno da je upravo i to dio koji ispadne najčešća žrtva različitih patogena koji se nalaze oko nas', kazao je doktor Lovro Lamoto.

U bolovanjima zbog komplikacija u trudnoći Hrvatska je među rekorderima. Dok je u, primjerice, Norveškoj tek 9% žena na takvoj vrsti bolovanja, kod nas je čak 71%. Odgovornost za trudnička bolovanja lani je prebačena s obiteljskih liječnika na ginekologe.

'Za oko 6 % su smanjenja bolovanja koja su uzrokovana komplikacijama u trudnoći', rekla je dr. Prenđa Trupec.

Za neopravdano otvaranje bolovanja liječnici mogu biti kažnjeni sa 6 tisuća kuna. Ove godine nije ih bilo, ali su izrečene dvije mjere pacijentima koji se nisu odazvali kontroloru HZZO-a. Bolovanje im nije zatvoreno, ali su ostali bez prava na naknadu plaće za vrijeme bolovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook