Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad narudžbi

Zbog zabrinjavajućih vijesti iz Njemačke počela otpuštanja i u Hrvatskoj: Industrija s 18 tisuća radnika na posebnom je udaru

Aktualno Galerija Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 4 Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 3 Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 2 Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počela otpuštanja u drvnoj industriji - 1 Galerija 1/4 >>
Stara je poslovica da kad Njemačka kihne - cijela se Europa razboli. A prvi simptomi širenja zaraze vide se i u Hrvatskoj. Zbog pada narudžbi iz Njemačke trećina domaćih drvoprerađivačkih tvrtki već je krenula s otpuštanjima.

Ako se pita Filipa Galekovića - drvo je prvo. Ali ne samo zato što je vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća, već i zato što biznis kojim se bavi prije svih ostalih osjeti nadolazeću recesiju. Jer, narudžbe padaju.

"Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Europe, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta", komentirao je Galeković.

Filipova tvrtka u izvozu ostvaruje oko 80 posto prihoda pa se knjiga narudžbi doslovno prepolovila

"Pa preko 50 posto. Preko 50 posto pad", otkrio je.

Izvor problema je u Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji. Ali gradnja je stala.

"Kad pogledamo Njemačku povijest zadnjih pedeset godina, ovo je možda zapravo najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji", pojasnio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Pročitajte i ovo Pušten dio BBB u Grčkoj Dnevnik Nove TV doznaje Jamčevine, avionske karte i sve ostalo financirat će hrvatska država: Vlada dala naputak da Veleposlanstvo plati troškove Boysima

Od ulaska u Europsku uniju rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drva, bio je glavni faktor gospodarskog rasta. Više ne.

"U strukturi BDP-a udio robnog izvoza pao je za 20,4 posto. Dakle, to je stvarno jedan znak za oprez", rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

A da pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje, drvoprerađivači su već krenuli s otpuštanjima. Svaka treća tvrtka već je smanjila broj zaposlenih. Neke i do 20 posto.

"Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina uopće tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50-60 kilometara jedini zapošljavamo, tako da jako je neizvjesna situacija", ispričao je Galeković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alarmantno stanje Liječnici šokirani! Tko su srebrni šmrkači? Imaju 80 i više godina, a u bolnice dolaze u stanjima koje obično povezujemo s mladima

U Hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18 tisuća radnika. Ne dođe li do naglog preokreta na tržištu, već na proljeće taj broj bit će osjetno manji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene